Artbanka založí mladé autory a zapůjčí jejich díla

Kultura Pavel Kroulík, Kultura
21. 3. 2011 11:16
Dvorak Sec Contemporary chce umělecké perpetuum mobile
Alena Adamíková: Zero possition 3; 95x95cm, 2009
Alena Adamíková: Zero possition 3; 95x95cm, 2009 | Foto: Artbanka

Praha - Artbanka je tak trochu investice, trochu poučené sběratelství, trochu pomocná ruka mladým umělcům. Když se osvědčí, může se stát i hybným motorem české umělecké scény.

Artbanka je projekt inspirovaný podobnými aktivitami v USA, Kanadě a Austrálii. Jeho zdejším iniciátorem je ambiciózní pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Podstatou akce jsou pravidelné plošné nákupy prací mladých tvůrců, které mají za účinně a dlouhodobě podporovat rozvoj zdejší výtvarné komunity. Zároveň chce aktuální umění umisťovat prostřednictvím pronájmu do veřejných i soukromých prostor a za získané peníze pak uskutečňovat další nákupy.

D. Krausová: Setkání; 120x190 cm, 2009
D. Krausová: Setkání; 120x190 cm, 2009 | Foto: Aktuálně.cz, Artbanka
 

Klienti ročně zaplatí čtyři až deset tisíc korun za pronájem uměleckého díla podle vlastního výběru. Nejenže nemusí obětovat obnos, který odpovídá reálné ceně na trhu, ale budou si jistí, že jejich prostory zdobí reprezentativní práce nejvýraznějších absolventů prestižních vysokých uměleckých škol - a za pár měsíců mohou opět bez větších nákladů celou výzdobu obměnit novými originály.

Sama myšlenka pronájmu uměleckých děl není nová, touto činností se zabývá minimálně několik pražských galerií. Rozdíl spočívá v tom, že půjčují práce z majetku autora, se kterým se dělí o nájemné. Vzhledem k tomu, že částka obvykle není moc vysoká, pro umělce to představuje jen přilepšení; něco jako drobné kapesné.

Artbanka naopak obrazy a sochy kupuje, často ve větším množství, takže podpora umělců je už zajímavější. K tomu je možné jako bonus připočítat eventuální umístění práce v prestižních prostorách a samozřejmě také to, že se stane součástí významné sbírky. Investiční rizika přitom jdou cele na vrub Artbanky.

Také zaměření na čerstvé absolventy vysokých škol, kteří patří mezi extra ohrožené druhy, je výjimečné. Právě doba těsně po škole, kdy se z chráněné zvěře stane lovná, je pro mladé umělce, kteří navíc nejednou odcházejí nebo zůstávají v krajích, nejnáročnější.

Foto: Artbanka

Často jde jednoduše řečeno až o holé přežití. Proto je důležité, že se Artbanka nezaměřuje jen na centrum, tedy Prahu, ale spolupracuje i s regiony. Působnost rozšířila i na Slovensko, kde oslovila ke spolupráci akademie v Bratislavě a Košicích.

Kvalita prací má být jištěna tříkolovým výběrem. První díl obstarávají pedagogové ve školách, kteří upozorňují na nejvýraznější studenty. Mezi nimi nechybí Jiří David, Jiří Černický nebo děkan brněnské FaVU Milan Houser. Z jejich portfolií vybírá a doporučuje konkrétní autory nezávislá komise kritiků a kurátorů, v jejímž čele stojí šéfkurátor Galerie hlavního města Prahy Karel Srp.

Komise, tzv. rada autorit, má šest členů a jsou v ní zastoupeni představitelé státních institucí, vysokých škol i kurátoři z nezávislé scény. Poslední kolo tvoří jednání umělců a představitelů Artbanky.

V. Kočí: Clockwise Wittness; 125x200 cm
V. Kočí: Clockwise Wittness; 125x200 cm | Foto: Artbanka

První vlna nákupů přinesla skoro sto padesát soch a obrazů téměř čtyř desítek autorů z Čech, Moravy i Slovenska. Nejpočetnější jsou umělci, kteří prošli pražskou akademií nebo VŠUP, ale početní jsou také absolventi brněnské FaVU. Do výběru se dostali i malíři z Ostravy, Bratislavy a Košic.

Spektrum zastoupených umělců, tématika i výraz jejich prací, jsou široké - od hyperrealismu přes expresi po geometrickou abstrakci. Často jde o respektované výtvarníky své generace, mezi nimž nechybějí i finalisté Ceny kritiky za malbu Petr Krátký, Josef Mladějovský, Marek Číhal a Dragana Živanovič, nebo finalisté Ceny 333 Národní galerie Denisa Krausová a Martin Sedlák.  Ze Slovenska se do Artbanky dostal například Boris Sirka, finalista Ceny Oskára Čepana, obdoby ceny Jindřicha Chalupeckého.

S výběrem nákupů Artbanky 2011 i s projektem seznámila Dvorak Sec Contemporary oficiálně 30. března; během léta první zastoupené umělce představí výstava v Galerii hl. města Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy