Architektonického Nobela má autor slavného stadionu

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
29. 3. 2011 7:25
Pritzkerovu cenu získal Portugalec Souto de Moura
Stadion Braga
Stadion Braga | Foto: en.wikipedia.org

Los Angeles - Letošním nositelem Pritzkerovy ceny, nejprestižnějšího světového ocenění v oblasti architektury, se stal portugalský architekt Eduardo Souto de Moura.

Podle poroty nejsou stavby oceněného architekta "okaté, lehkovážné nebo pitoreskní" a jeho práce vyžaduje intenzivní poznání, ne letmý pohled. „Ale stejně jako poezie dokáže jeho dílo emotivně mluvit k těm, kteří si najdou čas na to, aby poslouchali," uvedli porotci.

Souto de Moura sám zdůrazňuje, že je třeba navrhovat budovy tak, aby plnily své funkce a zároveň zapadaly do svého okolí. Často používá přírodní materiály včetně nečekaných barev. "Není nic jako ekologická, inteligentní nebo trvale udržitelmá aechitektura - je jen dobrá architektura," řekl v roce 2004.

Jeho často citovanou a ikonickou prací je fotbalový stadion ve městě Braga, kde se v roce 2004 konalo několik zápasů mistrovství Evropy. Nabízí neobvyklou konstrukci a je zasazen v úbočí kopce do přírodního prostředí; na jedné straně jsou žulové stěny, na druhé otevřený výhled. Masiv byl odstraňován do požadované podoby pomocí malých řízených výbuchů.

Foto: en.wikipedia.org

Stadion je netradiční tím, že nemá tribuny za bránami. Stojící tribuna je přístupná zespodu, na tribunu položenou na kopci se vstupuje z vrchu. Hlediště jsou proti počasí chráněny konstrukcí z ocelových lan napnutých mezi oběma tribunami. Lana vedou přes celé hřiště a podobají se pradávným visutým mostům.

Z jeho domácích prací je dále známé Muzeum Pauly Rego nedaleko Lisabonu, kancelářská budova Burgo Tower a stanice metra v Portu, klášter v Amares proměněný v restauraci, stejně jako nákupní centra, školy, galerie a kina. Často navrhuje i rodinné domy. V zahraničí jeho práce stojí ve Španělsku, Itálii, Německu, Británii či Švýcarsku.

Mezi těmi, kdo ho ovlivnili, je například Ludwig Mies van der Rohe. „Eduardo Souto de Moura během tří dekád navrhl budovy, které patří do našich časů a zároveň nesou ozvěny minulosti," prohlásil předseda poroty, lord Peter Palumbo. "Jeho budovy mají unikátní schopnost vyjádřilt zdánlivé opaky - sílu i jemnost, autoritu i intimitu."

Serpentine Gallery Pavilion, Londýn
Serpentine Gallery Pavilion, Londýn | Foto: en.wikipedia.org

Pritzkerova cena bývá nazývána Nobelem architektury. Založili ji v roce 1979 americký podnikatel Jay Pritzker a jeho žena Cindy. Mezi jejími nositeli jsou například Brazilec Óscar Niemeyer, Američan Ieoh Ming Pei, Brit Norman Foster a Francouz Jean Nouvel. Laureát dostává medaili a 100 000 dolarů

Eduardo Souto de Moura studoval architekturu na Akademii výtvarných umění v Portu, kde promoval v roce 1980. V letech 1974-79 pracoval v kanceláři Álvaro Sizy, rovněž nositele Pritzkera. 

Po ukončení studia působil až do roku 1990 jako učitel na své alma mater, později získal profesuru a vyučoval na fakultě architektury univerzity v Portu. Externě působil také na fakultách architektury v Ženevě, Paříži, Harvardu, Dublinu, Curychu a Lausanne.

V současnosti pracuje ve své vlastní architektonické kanceláři založené již v roce 1980. Občas spolupracuje se svým učitelem Álvaro Sizou. Právě tyto dvě osobnosti jsou nejvýznamnějšími architekty v dnešním Portugalsku (spolu architekti symbolicky navrhli portugalský pavilon pro EXPO 2000 v Hannoveru).

 

Právě se děje

Další zprávy