Ani Agatha Christie není doma prorokem

Jiří Majstr, ČTK
12. 1. 2006 19:30
Londýn - V den 30. výročí smrti Agathy Christie nebyla v hlavních anglických novinách o této slavné spisovatelce ani zmínka.

Christie sama by nad tím možná mávla rukou jako mnozí Britové loni nad nápadem začít aktivně propagovat její dílo. Tehdy tento návrh vzbudil u některých lidí spíš úsměv - propagovat autorku, která je podle oficiálního seznamu UNESCO nejpřekládanější na světě (zatímco například Joanne Rowlingová zatím není ani v první padesátce), se mnoha pragmatickým Britům zdálo jako plýtvání energií.
   
Nicméně v září se alespoň v Británii konal oficiální Týden Agathy Christie v souvislosti s kulatým výročím vydání její první knihy v roce 1920. Zastánci první dámy zločinu se totiž zlobí, že ve vlasti nezískala takové uznání, jaké by si podle nich zasloužila.
   
Zatímco všude jinde po světě sklízí chválu a lidé dodnes hltají její už i 75 let staré příběhy, v Británii se v autoritativním Oxfordském průvodci anglickou literaturou poznamenává uštěpačně, že její styl je nevýrazný, a nejeden její anglický kolega či kolegyně se nechal slyšet, že její postavy jsou ploché. V takové Francii se předloni prodalo čtyřikrát více jejích knih než v Británii.
   
Letošní výročí slavné autorky a královny zločinu ovšem v Británii zapomenuto není. Christie měla totiž včera hned dvě kulatá jubilea. Před 30 lety po krátké nemoci 12. ledna zemřela a v roce 1926 za dosud neobjasněných okolností na pár dní zmizela. Nalezena byla v hotelu U Staré labutě (Old Swan) v Harrogate a právě tam se bude letos konat největší evropský festival detektivkářů, kam už slíbili účast Phyllis Dorothy Jamesová, Ian Rankin a Martina Coleová.
   
Hotel U Staré labutě a Harrogate hostí tento festival nejen kvůli Agathě Christie. Je totiž považován za duchovní centrum detektivky. Kromě Christie tu býval pravidelným hostem sir Arthur Conan Doyle, stvořitel Sherlocka Holmese. Majitelé hotelu U Staré labutě se rozhodli letošní jubileum poctít skutku ve velkém stylu - hotel se právě podrobuje rozsáhlé rekonstrukci za čtyři miliony liber (170 milionů korun).
   
Program jako každoročně chystá také malebné Torqay na jihozápadě Anglie, kde se Christie narodila a které často poskytlo kulisu jejím knihám. V nedalekém Greenway se usilovně pracuje na rekonstrukci domu, který si autorka koupila v roce 1938 a který účinkuje nejméně ve dvou jejích detektivkách. Tento dům ovšem letošní jubileum ještě nestihne, protože má být otevřen pro návštěvníky až za dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy