Američany zaujal sex s UFO, říká výtvarník Suchánek

Tereza Drahoňovská
22. 6. 2012 9:30
Americké nakladatelství Dark Horse objevilo český talent
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Dvě hodiny. Přesně tolik času potřebovali zástupci světových komiksových nakladatelství, aby objevili talent výtvarníka Michala Suchánka. Jako mávnutím kouzelného proutku se k českému umělci začaly upírat oči komiksových fandů v Česku i ve světě. A za všechnu slávu může Suchánkova přítelkyně. To ona se totiž rozhodla zveřejnit několik obrázků na serveru Reddit a poprosit jeho návštěvníky, aby se podělili o svůj názor na kresby. Po pouhých dvou hodinách bylo všechno jinak. Suchánkovi se totiž ozvali zástupci amerického komiksového nakladatelství Dark Horse. Jeho tvorba je velice zaujala a nabídli mladému umělci spolupráci.

Kreslení komiksů se Michal Suchánek doposud věnoval pouze ve volném čase a největší výzva se pro něj skrývala v dokončení komiksové verze tří krátkých příběhů, na které právě pracoval. I přes veškerou publicitu a zájem zahraničních nakladatelů se však výtvarníkův cíl příliš nezměnil. I dnes na prvním místě stojí komiks inspirovaný povídkami Ondřeje Neffa, který by mohl vyjít začátkem příštího roku.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Co se změnilo od doby, kdy se vaše kresby objevily na serveru Reddit? Má celá záležitost nějaký vývoj?

Nejzajímavější věcí je samozřejmě historka s nakladatelstvím Dark Horse, které se ozvalo asi dvě hodiny po tom, co jsme několik obrázků zveřejnili na Redditu. Moje dílo je zaujalo, a tak sami projevili zájem o spolupráci. Zatím jsme ještě nic neuzavřeli, ale v současné chvíli se snažíme najít nejvhodnější scénář a téma, které by mi nejvíc vyhovovalo.

A.cz: Neláká vás nějaká jiná oblast než sci-fi?

Pokud všechno vyjde podle plánu a budu skutečně pracovat na komiksu pro Dark Horse, bude to s největší pravděpodobností fantasy.  K fantasy mám celkem blízko a po pravdě by se mi kreslilo asi lépe než sci-fi. Nicméně když jsem hledal námět na první komiks, nenašel jsem nic, co by mi vyhovovalo rozsahem. Já jsem potřeboval spíš něco kratšího a zároveň jsem chtěl, aby to mělo i nějakou pointu. To bohužel nesplnilo žádné fantasy, které jsem měl k dispozici. Tím však nechci říct, že tu nejsou schopní autoři, kteří ho dokážou napsat.

A.cz: V současné době stále pracujete na komiksové verzi příběhů Ondřeje Neffa. Jak pokračuje příprava tohoto projektu?

Už jsem někde řekl, že bych to rád do konce roku vydal. Ale jestli to dopadne… Vím, že celý komiks chci určitě nakreslit do konce roku, vytyčil jsem si to jako svůj osobní cíl. Myslím, že všichni kolem mě čekají, až povídky dodělám, budou si moci ten komiks vzít do ruky a podívat se, co z toho vlastně vzniklo. V tomto ohledu mě zaujalo stanovisko Američanů. Jim se to líbí po vizuální stránce, a aniž by věděli, co bude uvnitř, tak mi nabídli, že to vydají. Na základě pěti obrázků. Když jsem jim jednou větou naznačil, o čem komiks je, tak už to celé jen podtrhli jako dojednané.

A.cz: Takže se projevil jiný přístup, kdy už nakladatelé na projekt kývnou jen proto, že jim vyhovuje styl kresby a vědí, že půjde na odbyt?

Přesně tak. Navíc třeba povídka s názvem Jitro pro strašnou radost, kde je jedním z hlavních motivů zakázaný sex s mimozemskou rasou, nakladatele zjevně nějakým způsobem velmi oslovuje a zdá se, že jim je skoro jedno, co tam postavy budou říkat.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Jste vůbec rád, že se celá tahle záležitost rozvinula v tak velkou věc? Komiks byl pro vás doposud příjemným koníčkem, nestane se z něj teď nudná povinnost?

To je na jednu stranu pravda, ale na druhou taky motivace můj projekt dokončit. Jinak by totiž hrozilo, že celou práci zase schovám do šuplíku a nechám to ještě nějakou dobu uležet. To už teď udělat nemůžu.

A.cz: Jak se stane, že člověk z ničeho nic začne tvořit komiksové příběhy?

V určité fázi jsem začal hledat dílo, co bych mohl vytvořit sám za sebe jakou autor. Dlouho jsem hledal nějakou formu, zkoušel jsem nejrůznější interaktivní záležitosti, ale ty většinou vyžadují ještě přítomnost někoho dalšího, například programátora. Proto jsem sáhl po formě, kterou obsáhnu celou sám, aniž bych potřeboval dalšího člověka. Jednoho dne jsem si prostě řekl: Nakreslím si svůj komiks.

A.cz: Za komiksovým zpracováním Neffových povídek už se řadí další projekty a zdá se, že by vás už mohl komiks postihnout celoživotně. Dokážete si vůbec něco takového představit?

Pokud chcete komiks dělat na úrovni a profesionálně, je tomu třeba věnovat maximum času, a to se dost tluče s běžným zaměstnáním. Už teď dávám komiksu tolik času, co jenom dokážu.

A.cz: Takže váš denní program vypadá tak, že přijdete z práce a ponoříte se do tvorby komiksu?

Přesně tak. V podstatě jenom změním židli.

A.cz: Nelituje teď přítelkyně iniciativy, která vás okradla o volný čas?

Doufám, že ne. Myslím, že si velmi dobře uvědomuje veškeré následky a  v mé tvorbě se mě snaží maximálně podporovat.
S komiksem jsem teprve začal a už je kolem toho takové haló, jsem teď taková velká nafouknutá bublina, která může velmi rychle splasknout. Teď ale nechci zklamat. I když vím, že každému se nezavděčím a hodně lidí moje práce neosloví - právě kvůli jejímu stylu. Ale komiks obecně teď v Česku zažívá velmi úspěšné období. I vydavatelé vědí, že si mohou dovolit vydat tituly, které by před sedmi lety vydat nemohli.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Všichni vás spojují spíše s americkou komiksovou školou, ale u nás přesně tento typ komiksů chybí.

To je pravda. Je ale otázkou, jestli má na malém českém trhu vůbec uplatnění. Rozhodně na něm u nás člověk nezbohatne.  Jsem si vědom, že můj styl kresby je mnohem stravitelnější právě pro Ameriku. Ozvali se mi nakladatelé z Británie a Německa, tam také cítím, že je to žádanější. I když nelze mluvit o stejném stylu, jaký mají běžné americké komiksy. Ty když si otevřete, najdete příběh zredukovaný v největší možné míře. Příběh klasického superhrdiny v upnutém barevném oblečku by mě asi nebavil.

A.cz: Neláká vás tedy komiks podle vlastního scénáře?

Nad vlastním příběhem jsem už přemýšlel. Pravděpodobně by se jednalo o více artovou, uměleckou záležitost. S absolutním minimem psaného slova a s větším důrazem na čtenářovu představivost.

A.cz: Máte nějaké další cíle, kterých byste chtěl v budoucnu dosáhnout?

Vždycky říkám, že bych si chtěl vytvořit svůj vlastní komiks, svoji vlastní počítačovou hru a vlastní animovaný film. Není důležité pořadí, i když už jsem ho asi trochu načrtl. Myslím si, že dnešní doba těmto věcem přeje a člověk je schopný vytvořit si například vlastní malou hru, ze které se snadno může vyklubat něco mnohem většího. Jako příklad stačí uvést Amanita design a hry Machinárium či Botanicula.

A.cz: Takže motivaci, kterou jste hledal na Redditu, jste našel.

Rozhodně! Já jsem poměrně hodně sebekritický člověk, a tak mi většinou dlouho trvá, než jsem s něčím spokojený. To také znamená, že já sám bych nic nepublikoval do doby, než bych nakreslil celý komiks. Přesto myslím, že zveřejnit malou ukázku na Redditu byl určitě dobrý nápad. Rozhodně jsem z toho získal pozitivní energii a podporu pro moji další práci, to bez debat.

 

Právě se děje

Další zprávy