Akademici protestují proti odvolání ředitele NFA

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 12. 2011 17:22
Důvody byly jiné, než ministerstvo řeklo, píší

Praha - Akademická obec protestuje v otevřeném dopisu proti odvolání ředitele Národního filmového archivu (NFA) Vladimíra Opěly. Ministr Jiří Besser ho odvolal už 11. listopadu, prý kvůli zásadním a opakovaným manažerským pochybením.

"Více než 3,5 milionu korun z peněz daňových poplatníků vyplatil NFA soukromému subjektu na základě absolutně neplatných dokumentů za práci, která minimálně z podstatné části nebyla a ani nemohla být nikdy provedena," uvedlo ministerstvo kultury na svých stránkách.

Foto: Jan Langer

"Národní filmový archiv patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu na světě a jeho bývalý ředitel Vladimír Opěla k mezinárodně nejváženějším expertům ve svém oboru. Přesto byl ministrem kultury odvolán nečekaným, netransparentním a nedůstojným způsobem, který vzbudil vlnu rozhořčení v řadách domácích i zahraničních odborníků a širší veřejnosti. Postupně vycházejí najevo další závažné okolnosti, které naznačují, že skutečné důvody odvolání byly patrně jiné, než ministerstvo s téměř dvoutýdenním zpožděním deklarovalo," reaguje na to nyní dopis, který podepsalo už sto šest akademiků (celé znění najdete zde).

Server lidovky.cz 18. listopadu napsal, že rozhodnutí může souviset s Opělovým nesouhlasem se zúženým výběrovým zřízením na stavbu nových budov archivu. Odvolání Opěly je podle serveru dáváno do souvislostí s výstavbou nové budovy archivu v pražských Jinonicích a nového depozitáře v Hradištku u Prahy. Na ředitele NFA někdo údajně naléhal, aby souhlasil se zúženým výběrovým zřízením na stavební firmy. Opěla však trval na řádném řízení.

Ministr Opělu odvolal z funkce a dočasným řízením NFA pověřil prvního náměstka Františka Mikeše. "Nikdo nechce zpochybnit obrovské zásluhy a širokou odbornost pana Opěly, ale jde o vážné manažerské selhání, které se nedá přejít mávnutím ruky. V současné době pokračujeme v kontrole a analyzujeme smluvní vztahy, které se přímo či nepřímo dotýkají i velkých investičních akcí v rámci NFA," komentoval to Mikeš.

Podle ředitele ministerského odboru vnitřní správy a investic Miloše Philippa Štrajta má úřad v k dispozici listiny, kterým na první pohled chybí náležitosti jako řádně vymezené dílo či předmět díla. "Platily se miliony za něco, k čemu chybí právní titul, co reálně neexistuje," dodal Štrajt.

Foto: Aktuálně.cz

Dokumenty podepsané mezi Opělou a společností Architektonický ateliér OMICRON-K, za kterou je podepsán Martin Kotík, byly uzavřeny v listopadu 2009 a v lednu 2011. Oba na částku ve výši téměř dvou milionů korun plus DPH. Oba v režimu podlimitní veřejné zakázky, jak ji definuje zákon. V případě první listiny byla vyplacena v průběhu let 2009 a 2010 celá částka. Z druhé listiny stihl NFA vyplatit 1 248 000 Kč do srpna 2011, kdy platby zastavila ministerská kontrola.

"Jde o dokumenty, které jsou v běžném režimu ministerstvu kultury předkládány pouze k archivaci. Na tyto konkrétní případy jsme se dostali na základě indicií z jiného případu," uvedl Štrajt.

V srpnu 2008 byla odstartována akce s názvem Národní filmový archiv - sídlo, jehož investorem je NFA a správcem ministerstvo kultury. V současné době je na bodu nula. Výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro stavební řízení, realizaci stavby, výběr zhotovitele stavby a skutečného provedení stavby zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli stanovení diskriminačních podmínek zadavatelem, tedy NFA.

"Z dokumentace vyplývá, že ministerstvo jako správce investice v hodnotě téměř 350 milionů korun na diskriminační podmínku ve výběrovém řízení předem upozornilo, v březnu 2010 nařídilo, aby byla odstraněna. Toto nařízení NFA nerespektoval," tvrdí Štrajt. Odbor investic teď "analyzuje možnosti komplexního řešení obou projektů v hodnotě téměř 600 milionů Kč".

Foto: Jan Langer

Opěla měl podle původní dohody s ministrem skončit ve funkci k 30. červnu 2011. Ten ovšem nakonec vyhověl přání 72letého ředitele, že setrvá ve funkci do konce letošního roku. "Manažerské pochybení jeho konec v čele NFA pouze urychlilo," dodal Besser.

"Opěla ... patří mezi špičku české kulturní elity. Jeho působení mělo být ukončeno s náležitými poctami a jeho odchod oznámen a vysvětlen s předstihem a transparentně. Namísto toho byl z funkce odsunut pokoutně a nedůstojně, šest týdnů před avizovaným koncem mandátu. Až jedenáct dní nato, když se ozvaly první protestující hlasy, ministerstvo kultury vydalo veřejné vyjádření, které má však podobu zastrašujícího, manipulativního a dehonestujícího útoku proti bezúhonnému člověku s pověstí naprostého poctivce,"  komentuje kauzu dopis akademiků.

 

Právě se děje

Další zprávy