Aj Wej-wej vrátí darované peníze od příznivců

Kultura Kultura
1. 11. 2012 11:03
Disident přiznal, že vyčerpal legální prostředky, jak se bránit ve sporu s daňovým úřadem
Foto: MFDF

Peking - Čínský konceptuální umělec a kritik komunistického režimu Aj Wej-wej se rozhodl vrátit příspěvek, který získal od svých podporovatelé během víc jak rok natahovaného sporu s čínským daňovým úřadem, který po jeho tehdejší společnosti Fake Cultural DevelopmentLtd. žádal 15 miliónů jüanů (kolem 49, 7 miliónů korun).

Čtěte také
Aj Wej-wej vs. Čína: Bez omluvy, pravidel i kompromisů

Příznivci mu - někdy i v podobě bankovek složených do vlaštovky - zaplatili kolem 8 miliónů. Umělec je použil na zaplacení zálohy nutné pro následující zpochybnění celé platby.

Foto: Reuters

Soud ovšem opakovaně žalobě daňového úřadu nevyhověl. Vzhledem k Aj Wej-wejově osobě a údajným okolnostem doprovázejícím soud, označuje velká část veřejnosti jednání za frašku a snahu čínské vlády umlčet svého kritika.  

Na začátku října byla Fake Cultural Development Ltd. oficiálně rozpuštěna, jelikož neobnovila povinnou registraci. Aj Wej-wej jí údajně nebyl schopen kvůli zabavení klíčových dokumentů úřady.

„Už nemáme další možnosti. Udělali jsme, co jsme mohli, ale soud rozhodl. Tak bychom měli vrátit peníze," řekl v telefonickém rozhovoru Aj. Státní média v souvislosti s lidovou podporou přinášela podezření na „nelegální fundraising".

Aj Wej-wej počátkem dubna minulého roku skončil v nezdůvodněné vazbě, kde strávil 80 dní. Po propuštění dostal příkaz uhradit údajný daňový nedoplatek. Dlouhodobě pro něj platí zákaz opuštění Číny, oficiálně kvůli podezření z dalších zločinů jako „bigamie, šíření pornografie a nezákonné směňování za cizí měnu".   

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy