Aj Wej-wej na dálku řídí své výstavy. V Británii i Alcatrazu

Reuters ČTK Reuters, ČTK, jla
29. 9. 2014 16:41
Kontroverzní čínský disident a umělec nesmí od roku 2011 opustit Čínu. Přesto vystavuje po celém světě.
Drak vítá návštěvníky Ajovy expozice v Alcatrazu.
Drak vítá návštěvníky Ajovy expozice v Alcatrazu. | Foto: Reuters

Londýn/San Francisco -  V Británii se ve středu otevře jedna z dosud největších výstav děl známého čínského výtvarníka Aj Wej-weje v Evropě.

V Británii vystavuje i 2300 porcelánových krabů. Ti prý reprezentují počet hostů, které Aj Wej-wej pozval na svůj večírek, než vláda zničila jeho studio v Šanghaji.
V Británii vystavuje i 2300 porcelánových krabů. Ti prý reprezentují počet hostů, které Aj Wej-wej pozval na svůj večírek, než vláda zničila jeho studio v Šanghaji. | Foto: Reuters

Umělec, který je rovněž předním kritikem Pekingu kvůli dodržování lidských práv, však od roku 2011 nesmí Čínu opustit, protože mu režim zabavil cestovní pas. O umístění jednotlivých exponátů tak rozhodoval na základě počítačového 3D modelu výstavních prostor.

Velká retrospektiva, která představí autorovu tvorbu za posledních třicet let, se zájemcům představí na zámku Blenheim ve střední Anglii. Kurátoři výstavy umístili díla čínského umělce přímo mezi stovky let staré vybavení venkovského sídla vévodů z Marlborough, v němž se mimo jiné v roce 1874 narodil pozdější britský premiér Winston Churchill.

Aj Wej-wej zve i na Alcatraz

Aj Wej-wej mohl organizátorům akce radit při instalaci více než padesáti svých děl díky moderním technologiím. "Nechali jsme celý palác oskenovat laserem, a vytvořili jsme tak virtuální svět, který mu umožnil přístup k nám," uvedl kurátor výstavy Michael Frahm. Finální umístění předmětů je ale podle Frahma také výsledkem "mnoha výletů do Pekingu a množství e-mailů a rozhovorů přes Skype".

Pro další výstavu "@Large: Ai Weiwei on Alcatraz Island", která poslední zářijovou sobotu proměnila světoznámé ostrovní vězení Alcatraz v poctu známým i zapomenutým politickým vězňům, zase připravil manuál čítající dva tisíce tři sta stran pro stavbu 175 portétů z 1,2 milionu LEGO kostiček.

V Sanfrancisckém zálivu devadesát dobrovolníků postavilo portéty  světoznámých politických věznů a emigrantů, od Nelsona Mandely přes tibetskou zpěvačku Lolo až po amerického informátora Edwarda Snowdena

Disident v domácím vězení

"Celá výstava je dialogem o svobodě projevu a lidských právech a o konceptu svobody," řekla kurátorka projektu Cheryl Haines, která pomohla získat celkovou částku 3,6 milionu dolarů k uspořádání výstavy na Alcatrazu.

Aj Wej-wej, známý nejen svoji tvorbou ale i svým občanským aktivismem byl v roce 2011 náhle zatčen a uvězněn. Dle jeho slov unikl smrti jen o vlásek. "Zadrželi mě na 81 dní. Zdůraznili mi, že kdybychom byli v době Kulturní revoluce, už by mne popravili nejméně stokrát," popsal svoji zkušenost.

Podle tamních médií jej propustili s pokutou i díky rozsáhlým mezinárodním protestům. V současné době je v domácím vězení v Čině kvůli smyšleným, jak tvrdí jeho zastánci, daňovým únikům.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil v roce 2011 Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku. Jeho díla vystavovaly v minulosti nejpřednější světové galerie, například londýnská Tate Modern. Umělec je známý také jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy