Aj Wejwej do Berlína nesmí, na výstavu pozval Si Ťin-pchinga

Kultura Kultura
Aktualizováno 26. 3. 2014 16:28
Čínský umělec a disident má stále od svého uvěznění zabavený pas. Umělecký svět čeká, že téma otevře německá kancléřka Merkelová při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Berlíně.
Expozice Aj Wej-weje v berlínském muzeu Martin-Gropius-Bau.
Expozice Aj Wej-weje v berlínském muzeu Martin-Gropius-Bau. | Foto: Reuters

Berlín - V atriu muzea Martin-Gropius-Bau je už úhledně seřazeno více než šest tisíc stoliček pocházejících z časů dynastií Ming a Čching. Do berlínského výstavního prostoru je nechal do řad vyrovnat čínský umělec Aj Wej-wej. Mají symbolizovat vše, co museli lidé opustit při nuceném stěhování do měst z venkova v severní Číně.

Ai Wej-wej mluví o zabaveném pasu před berlínskou výstavou. Podívejte se na jeho videovzkaz.
Ai Wej-wej mluví o zabaveném pasu před berlínskou výstavou. Podívejte se na jeho videovzkaz.

"Stoličky jsou symbolem pro vše, co ti lidé museli opustit," říká Aj Wej-wej. "Ukazují, co máme a co jsme už ztratili."

Berlínská výstava s názvem Evidence (Důkazy) začne 3. dubna, přesně v den třetího výročí spektakulárního zatčení Aj Wej-weje, který pak strávil ve vězení jedenaosmdesát dnů. K věznění se vrátil i expozicí na loňském bienále v Benátkách, kde nechal postavit repliku vězeňské cely.

Do dneška je ovšem stále nejisté, zda čínské úřady povolí výtvarníkovi a disidentovi na zahájení výstavy vycestovat. Od svého propuštění z vězení má totiž zabavený pas.

Aj Wej-wej: Evidence
Autor fotografie: Reuters

Aj Wej-wej: Evidence

  • Martin-Gropius-Bau, Berlín
  • Od 3. dubna do 7. června
  • Otevřeno: st-po (út zavřeno) 10:00 - 20:00. Vstupné 11 euro, zlevněné 8 euro

"Doufáme, že toto téma otevře i kancléřka Merkelová při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na konci března v Berlíně," řekla mluvčí muzea agentuře dpa.

Čínský prezident do Německa přijede v pátek a v sobotu. Aj Wej-wej v rozhovoru prohlásil, že by toho mohl využít, aby si ještě před oficiálním zahájením výstavy prohlédl jeho díla.

"Máme hodně společného," tvrdí o sobě a prezidentovi Aj Wej-wej. Otec výtvarníka, básník Aj Čching, a prezidentův otec, vicepremiér Si Čung-sün, byli totiž podle umělce "velmi dobrými přáteli".

Všechny exponáty v Martin-Gropius-Bau pomáhali instalovat Ajovi spolupracovníci. Kromě šesti tisíc židliček to je také zhruba tři a půl tisíce kousků ručně zdobených porcelánových artefaktů.

Aj Wej-wej: Evidence.
Aj Wej-wej: Evidence. | Foto: Aktuálně.cz

V muzejní hale také například vyrostla věžovitá instalace ze starých kol, hlavního dopravního prostředku v Číně. Další exponáty budou vystavené celkem na třech tisících metrech čtverečních v osmnácti prostorech. Přibližně polovinu děl Aj Wej-wej vytvořil přímo pro berlínskou expozici.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil v roce 2011 Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku a jeho díla vystavovaly v minulosti nejpřednější světové galerie jako londýnská Tate Modern. Umělec je známý také jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy