Aero zve poprvé do neworské opery s pivem v ruce

Jitka Gráfová
14. 12. 2007 16:40
O přenosy z MET v pražském kině je velký zájem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemští příznivci klasické hudby mohou v sobotu poprvé vyrazit do newyorské Metropolitní opery, aniž opustí Prahu. Místo letiště stačí zajít do kina Aero na Žižkově.

Projekt přímých přenosů startuje v sobotu Gounodovou operou  Romeo a Julie s Annou Netrebko a Robertem Alagnou pod taktovkou Plácida Dominga. A je vyprodáno.

Od poloviny prosince do konce dubna diváci budou mít možnost sledovat v Aeru celkem osm přímých přenosů z MET. V rozlišení HD, živě a ve zvukovém formátu 5.1.

Přenosy jsou snímány na čtrnáct kamer, signál jde přes osm satelitů a pokrývá všechny kontinenty.  Iniciátorem přenosů v Česku je Jednota hudebního divadla, která zahájila jednání s Metropolitní operou na jaře. Kino Aero se zapojilo do příprav v létě.

"V kině Aero se neustále snažíme o nové formy a dramaturgické tvary, které by nabouraly zaběhnuté představy o kině jako takovém. Přímé přenosy z MET nám připadají jako úžasné spojení opery a filmového světa a opět posouvají hranice možností kina o kousek dál," říká dramaturg Ivo Anderle.

Foto: Aktuálně.cz

Předprodej vstupenek už běží od podzimu v pokladnách kin Aero a Světozor. Cena za lístek je 300 korun, při zakoupení vstupenek na pět a více přenosů najednou je cena za lístek 250 korun. A zájem je hodně velký.

"Vůbec jsme netušili, jak lidé budou reagovat, ale za pár dní předprodeje lidé volají a rezervují si je," prohlásil už v říjnu mluvčí kina Jiří Šebesta. "Máme pozitivní reakce. Lidé nemusejí kupovat lístky na letadlo do New Yorku nebo jezdit na přenosy do Vídně."

A kdy se podle něj poštěstí dostat se na operu v tričku a s pivem v ruce.

Až na jednu výjimku, přesně na Nový rok, se přenosy budou konat v sobotu večer. Představení Metropolitan Opera: Live in HD jsou přenášena do 600 kin, kulturních center, univerzit a škol v Severní Americe, Evropě, Austrálii a Japonsku.

Foto: Aktuálně.cz

Projekt zahájila opera loni v prosinci a promítala je do kin v Severní Americe a Japonsku. Přenosy navazovaly na dlouhodobě úspěšné rozhlasové vysílání MET; tahle tradice sahá až do roku 1933.

Nový projekt se brzy setkal s velkou diváckou odezvou a vyprodanými kiny. První přenos, Mozartova Kouzelná flétna, se "vysílal" v šedesáti sálech, ale počet kin záhy vyletěl a celkem vidělo v loňské sezoně přenosy přes 320 tisíc lidí.

MET v Aeru

Sobota 15. 12. - Charles Gounod | Romeo a Julie
Úterý 1.1.- Engelbert Humperdinck | Perníková chaloupka
Sobota 12.1.- Giuseppe Verdi | Macbeth 
Sobota  16.2. - Giacomo Puccini | Manon Lescaut
Sobota 15.3. -Benjamin Britten | Peter Grimes
Sobota 22.3. - Richard Wagner | Tristan a Isolda
Sobota 5.4. Giacomo Puccini | Bohéma
Sobota 26.4.Gaetano Donizetti | Dcera pluku

MET tak pokračuje ve hledání dalších cest, jak zpřístupnit operní inscenace z Lincolnova centra celému světu za použití nových technologií. Deník Los Angeles Times dokonce označil přenosy MET za novou uměleckou formu.

Po Gounodovi je na seznamu Perníková chaloupka a Macbeth Giuseppe Verdiho v nové inscenaci Adriana Noblea s Lado Atanelim a Marií Guleghinou v hlavních rolích.

Po novoročním startu diváci budou moci zhlédnout také Pucciniho Manon Lescaut s Karitou Mattilou a Marcellem Giordanim. Na programu je i Brittenův Peter Grimes s Anthony Deanem Griffeyem a Patricií Racette v nové inscenaci Johna Doylea a v hudebním nastudování Donalda Runniclese i Wagnerova opera Tristan a Isolda.

Na seznamu je i Pucciniho Bohéma v dnes už legendární inscenaci Franca Zeffirelliho s Angelou Gheorghiu a Ramónem Vargasem v hlavních rolích; posledním kusem je Dcera pluku s Natalií Dessay a Juanem Diego Flórezem.

 

Právě se děje

Další zprávy