Aj Wej-wej a ředitelé muzeí píšou Zaorálkovi, zastávají se vyhozeného kurátora

Daniel Konrád Daniel Konrád
25. 11. 2019 19:21
Čínský disident a umělec Aj Wej-wej, výtvarníci Ilja a Emilie Kabakovovi nebo ředitelé vídeňského muzea Mumok a drážďanského Albertina se zastali kurátora Adama Budaka, který byl předminulý týden vyhozen z pražské Národní galerie. Situací se v úterý bude zabývat Garanční rada Národní galerie, kterou svolává ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. Právě jemu je určen dopis zahraničních osobností.
Adam Budak v pražské Národní galerii začínal jako šéfkurátor, poslední dobou působil na pozici kurátora speciálních projektů.
Adam Budak v pražské Národní galerii začínal jako šéfkurátor, poslední dobou působil na pozici kurátora speciálních projektů. | Foto: ČTK

Pražská Národní galerie zažívá déjà vu. Když jejího ředitele Jiřího Fajta na jaře odvolal ministr kultury z ČSSD, na Fajtovu podporu vznikly petice v Česku i zahraničí.

Adam Budak.
Adam Budak. | Foto: Milan Bureš

Tatáž situace se opakuje nyní. Akorát že ministrem už není Antonín Staněk, nýbrž Lubomír Zaorálek. A vyhozen tentokrát nebyl ředitel galerie, nýbrž její někdejší šéfkurátor Adam Budak. Toho předminulý týden propustila Zaorálkem v září jmenovaná dočasná ředitelka Anne-Marie Nedoma.

Ve vyjádření, které poskytla serveru Aktuálně.cz, argumentovala údajnou nadbytečností pozice takzvaného kurátora speciálních projektů, na které Budak poslední dobou působil. "Pozice vznikla do jisté míry účelově a nesystémově a nebyla součástí žádné ze sbírek Národní galerie Praha. Tato dvojkolejnost se, bohužel, často negativně projevovala jak v rámci instituce, tak i mimo ni," uvedla Nedoma, podle níž Budakovy projekty navíc nesouvisely se sbírkotvornou ani výzkumnou činností galerie.

Na Budakovu podporu během 24 hodin vznikla petice českých kurátorů a umělců, kterou doteď podepsalo 200 lidí včetně ředitelky Společnosti Jindřicha Chalupeckého Kariny Kottové, prorektora Akademie výtvarných umění Víta Havránka nebo kurátorek Edith Jeřábkové a Charlotty Kotík. Jsou přesvědčeni, že Budak "ztuhlou a mnoho let zakonzervovanou státní instituci otevřel lidem" a přispěl ke zvýšení její návštěvnosti.

Signatáři považují zdůvodnění Budakova propuštění za "zavádějící a vykonstruované" a obávají se, aby Národní galerie pod novou ředitelkou neomezila programy v oblasti současného umění. Stejně tak se domnívají, že ministrem dočasně jmenovaná šéfka galerie Anne-Marie Nedoma překročila a "vědomě zneužila" své pravomoce.

Právě v reakci na tuto petici ministr kultury Lubomír Zaorálek koncem minulého týdne oznámil, že na toto úterý 26. listopadu svolává Garanční radu Národní galerie. Ta se situací má zabývat.

Den před jednáním rady teď vznikla ještě druhá petice, ve které Budakovi vyjadřují podporu téměř čtyři desítky zahraničních osobností výtvarného světa. "Je překvapivé a naprosto nepřijatelné, že byl propuštěn. Praha by tímto krokem přišla o významného přímluvce v mezinárodním světě umění," uvádějí signatáři, podle nichž Budak jako šéfkurátor odváděl světově významnou práci a dostal Prahu i Národní galerii do čela dění v současném umění.

"Bez něj by nebylo možné uskutečnit několik výstav a projektů mezinárodních umělců, jako jsou Aj Wej-wej, Katharina Grosseová nebo Maria Lassnigová. A stejně tak Budak v zahraničí propagoval české umění," konstatují signatáři, kteří žádají ministra kultury Lubomíra Zaorálka, aby kurátorově odchodu z galerie zamezil.

Kopii dopisu obdržel také architekt Josef Pleskot, předseda Garanční rady Národní galerie, kterou ministr kultury ustanovil v září.

Petici podpořili například čínský umělec Aj Wej-wej, kterému pražská Národní galerie právě za éry Adama Budaka a Jiřího Fajta uspořádala dvě výstavy, šéfkurátoři Kunsthausu ve Štýrském Hradci a Muzea moderního umění v Bělehradě nebo ředitelé muzeí v nizozemském Eindhovenu, Stuttgartu, Berlíně a Vídni či profesorka z londýnské University of Westminster Chantal Mouffeová. Kompletní seznam signatářů spolu s textem petice je k nalezení na serveru Artalk.cz

Ekonomka Anne-Marie Nedoma, která Budaka propustila 15. listopadu, vede pražskou Národní galerii od září. Dříve řídila Karmelitánské nakladatelství a pracovala ve firmách Reader’s Digest či Nestlé. Ve světě umění dosud nepůsobila, jejím manželem je ale kurátor Petr Nedoma, který od roku 1994 šéfuje pražské Galerii Rudolfinum.

 

Právě se děje

Další zprávy