Umělec Aj Wej-wej má problém. Londýn mu zkrátil víza

ČTK ČTK
30. 7. 2015 14:25
Čínský umělec a kritik tamní vlády teď viní Londýn, že zavírá oči před porušováním lidských práv v Číně.
Aj Wej-wej
Aj Wej-wej | Foto: ČTK

Peking – Londýn odmítl kritikovi čínské vlády a světoznámému výtvarnému umělci Aj Wej-wejovi udělit víza na šest měsíců, o něž žádal, ale povolil mu pobyt jen na několik týdnů. Imigrační úřad zdůvodnil omezení víza tím, že sedmapadesátiletý Číňan ve své žádosti zamlčel, že byl v minulosti odsouzen.
Umělec ale namítá, že nikdy nebyl oficiálně obžalován ani odsouzen, jen zatčen a vyslýchán.

Aj Wej-wej obvinil britské úřady, že se tak otáčejí zády k bojovníkům za lidská práva. Podle středečního písemného rozhodnutí imigračního úřadu, které dnes zveřejnil deník The Guardian, smí slavný Číňan pobývat v Británii jen od 9. do 29. září.

Některé komentáře obviňují Londýn, že se jedná jen o záminku, aby kritik čínského režimu nemohl být v Británii v říjnu, kdy tam bude na státní návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching. Britské úřady ale trvají na tom, že muž "prokazatelně" byl odsouzen čínskými úřady a že může být rád, že dostal "zcela výjimečně" 20denní víza na září.

"Hanba britské vládě!" napsal na Twitteru známý čínský bloger a bojovník za volný přístup k internetu Michael Anti. Britské úřady dnes také kritizovala expertka na Čínu v mezinárodní organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Maya Wangová.

Čínské úřady minulý týden vrátily Aj Wej-wejovi po čtyřech letech pas. Nejznámější současný čínský umělec krátce poté zažádal o víza pro Německo a Británii. V těchto zemích již v minulosti vystavoval. Velmi rychle obdržel německé vízum, a to na čtyři roky s možností více vstupů. Podle jeho okolí dnes odletěl z Číny s německou leteckou společností Lufthansa.

 

Právě se děje

Další zprávy