Uma Thurmanová, hvězda Pulp Fiction, převezme na karlovarském festivalu cenu

Hana Slívová Hana Slívová
20. 6. 2017 13:19
Herečka Uma Thurmanová převezme během zahajovacího ceremoniálu letošního filmového festivalu v Karlových Varech Cenu prezidenta Jiřího Bartošky. Hostem bude i herec a hudebník Jeremy Renner, jenž si zahrál v oscarovém filmu Smrt čeká všude anebo v akční sérii Avengers.
Uma Thurmanová v Pulp Fiction z roku 1994.
Uma Thurmanová v Pulp Fiction z roku 1994. | Foto: Miramax Film

Organizátoři 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (30. 6. - 8. 7. 2017) oznámili další hvězdné hosty.

Na zahajovací ceremoniál přijede herečka Uma Thurmanová, držitelka Zlatého glóbu za film Duševní slepota a hvězda snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Kill Bill či Nebezpečné známosti. Na festivalu převezme Cenu prezidenta MFF KV Jiřího Bartošky.

Členové hlavní poroty

  • Anna Brüggemannová, německá herečka, scenáristka a spisovatelka 
  • Sarah Flacková, americká střihačka a spolupracovnice režisérky Copollové
  • Ciro Guerra, kolumbijský režisér
  • Michel Merkt, monacký producent
  • Štefan Uhrik, slovenský scenárista, producent a festivalový organizátor, zakladatel karlovarské sekce Fórum nezávislých a bývalý ředitel Febiofestu

Předprodej vstupenek začíná 26. června v 10:00. Klub Aeroport bude letos v ulici Zahradní 23, otevřeno denně od 20:00. 

Tu si osobně domů odveze i herec a hudebník Jeremy Renner, známý z oscarového filmu Smrt čeká všude, série Avengers či filmu Captain America. Na festivalu navíc představí svůj nový film Wind River. Snímek dostal na nedávném festivalu v Cannes v soutěži Un Certain Reagrd cenu za režii. Jeremy Renner se objeví v hlavní roli závěrečného filmu festivalu, v mysteriózním dramatu Denise Villeneuva Příchozí. Stejné ocenění převezme za umělecký přínos české kinematografii už dříve ohlášený filmař Václav Vorlíček.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdrží na zahajovacím večeru skladatel filmové hudby James Newton Howard, jenž se představí na speciálním koncertě, a poté i britský režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty.

Vydržte až do konce festivalu, přejí si organizátoři

Organizátoři chtějí letos filmové fanoušky ve Varech udržet až do konce akce, proto na pátek a sobotu chystají v Lázních I "to nejlepší" z české elektronické scény.

V neděli pak bude možné zhlédnout všechny oceněné snímky. V Thermalu se uskuteční tři projekce (v 10, 13 a 16 hodin), které představí tři vyznamenané filmy letošního roku včetně vítězného snímku. Vstupenky na jednotlivá představení bude možné získat v sobotu a v neděli 8. a 9. 7. buď na základě akreditací platných v sobotu, anebo u pokladen. 

Zároveň v rámci spolupráce s Karlovarským krajem vycházejí vstříc těm, kteří se do Varů nechystají. V Ostrově, Chebu, Sokolově a Mariánských Lázních budou mít lidé v úterý 4. 7. možnost bezprostředně po projekci ve Varech zhlédnout snímek Oklamaný režisérky Sophie Copollové s Nicole Kidmanovou v hlavní roli. Film uspěl na letošním festivalu v Cannes.

Kromě Umy Thurmanové, Jeremy Renna a dříve ohlášeného Casey Afflecka, držitele Oscara za loňský film Místo u moře, se ve Varech představí i producentka a režisérka a také manželka zpěváka Stinga Trudie Stylerová, jejíž celovečerní debut Obludárium soutěžil na Berlinale, a italská herečka a kunsthistorička Jasmine Trincaová, kterou mohli v několika filmech vidět v minulých letech návštěvníci karlovarského festivalu.

Přijedou také režiséři Denis Coté (na festivalu bude působit jako mentor sekce První podání, představující talenty), Sergej Loznica (uvede film Austerlitz, zařazený do sekce Jiný pohled) a Mark Cousins. Ten v sekci Jiný pohled představí film Stockholm, má láska.

Festival chce dát letos prostor také "dělníkům filmu" - těm, kteří stojí za kamerou. "Projekt vznikl ve spolupráci s magazínem Variety. Panelová diskuse Artisans in Focus se zaměří právě na ty, kdo brilantní prací s obrazem či zvukem dotvářejí atmosféru filmů," říká výkonný ředitel Kryštof Mucha. Artisians in Focus proběhne 2. července a bude přístupný filmovým profesionálům i veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy