U2: napětí kvůli Bonovi

BBC, krk
2. 1. 2006 19:00
Londýn - Frontman skupiny U2 Bono prozradil, že jeho tažení proti celosvětové chudobě vyvolalo uvnitř skupiny napětí.

Jak Bono uvedl v rozhlasovém pořadu BBC, v jistém okamžiku se dokonce obával, že by kvůli svému angažmá na tomto projektu mohl být nucen úspěšnou skupinu opustit. Zpěvák vystupoval vedle Boba Geldofa jako hlavní tvář v kampani "Make Poverty History" ("Učiňme chudobu minulostí") a na následném globálním megakoncertu Live 8. Na celosvětovou chudobu upozorňuje i při koncertech U2.

Jeho humanitární úsilí mu v závěru roku vyneslo i titul Osobnost roku udělovaný magazínem Time. Byl ohodnocen jako "rocker, který učinil snižování zadluženosti přitažlivým" a podle časopisu "okouzloval, strašil a morálně vydíral vůdce nejbohatších zemí světa, až nakonec odpustili nejchudším zemím dluhy ve výši 40 miliard dolarů".

Čas na řečnění

Mezi spoluhráči z kapely nicméně tyto jeho aktivity vyvolaly "zdvižené obočí". Bono uvedl, že "ostatní členové skupiny jeho práci nesmírně podporují morálně i finančně, ale stále jsme rock´n´rollová kapela a prvořadou povinností rock´n´rollové kapely je nebýt únavní. Proto si musím dávat velký pozor, abych to nepřeháněl." Bubeník Larry Mullen prý dokonce jeho "řečnění" o chudobě odměřuje během koncertů na hodinkách.

"V jedné fázi už jsem si myslel, že za tyhle věci dostanu z kapely vyhazov," dodal Bono. "Lidé se mi tehdy otevřeně pošklebovali a já měl pocit, že mě za to v kapele berou jako přítěž."

Zpěvák měl prý už dříve obavy, že jeho postoj "bude naše publikum unavovat", jenže k tomu podle něj nedošlo. "Lidé jsou bystří. Vědí, co děláte, vědí, jaké děláte kompromisy, a chápou to. Naši posluchači mají pocit, že je jejich hlas mým prostřednictvím lépe slyšet, a kapela to vidí." Dnes ostatní členové kapely podle Bona uznávají, že publikum jeho práci oceňuje.

Záznam rozhovoru pro BBC naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy