U diváků loni vyhráli Rafťáci a Viewegh

ČTK, Hej
3. 1. 2007 9:30
Praha - Které jsou nejlepší české filmy roku 2006? Nominace na České lvy předznamenává tradiční výstava filmových plakátů v kině Lucerna.

Loni měla v kinech premiéru rovná dvacítka českých titulů a připomíná je čerstvě otevřená expozice. Nominace na tradiční filmové ceny budou vyhlášeny za měsíc, 7. února. Předávání bude následovat 3. března.

Už dnes lze ale určit potencionálního vítěze divácké ceny. Zřejmě se rozhodne mezi Vejdělkovými Účastníky zájezdu, loni vůbec nejnavštěvovanějším titulem českých kin, a Janákovými Rafťáky.

Foto: Falcon

Zatímco Vejdělkův snímek nasbíral podle ředitele distribuční společnosti Falcon Jana Bradáče do konce listopadu 780 tisíc diváků, Janákova komedie pro teenagery dosáhla "jen" 688 tisíc návštěvníků. "Start měla ale zřejmě rychlejší - Účastníci zájezdu se rozjížděli pomaleji," říká Bradáč.

Čeští lvi se udělují v sedmnácti kategoriích; hlasování je omezeno na porotu složenou ze členů České filmové a televizní akademie a v případě nominací též přizvaných odborníků. Během ledna se hlasuje o třech nominacích v každé z kategorií. Akademie uděluje i plaketu autorovi nejlepšího filmového plakátu; tady se hlasuje jednokolově a vítěz je vyhlášen na nominačním večeru.

Podle statutu Českého lva musí být nominované filmy uvedeny minimálně sedm dní po premiéře v komerčních kinech. Proto se do hlasování mohl dostat i Menzelův přepis Hrabalova díla Obsluhoval jsem anglického krále, který se uváděl v pražské Lucerně a další projekce měl v některých kinech mimo Prahu, ale do širší distribuce se chystá až 11. ledna.

O teenagery soupeřily komedie Rafťáci, Panic je nanic, Experti, Rock podvraťáků a  smrtící trio Všechno nejlepší, Po hlavě do prdele a Mezi námi přáteli.

Pravidla lži - Jaroslav Plesl
Pravidla lži - Jaroslav Plesl | Foto: Bontonfilm

Jan Hřebejk přišel s Kráskou v nesnázích, David Ondříček s Grandhotelem a Jiří Vejdělek s Účastníky zájezdu. Nové filmy představili i staří bardi  - Jak se krotí krokodýli, Hezké chvilky bez záruky a konečně zmíněné Obsluhoval jsem anglického krále.

Pak tu byla jedna kriminálka Prachy dělaj člověka, česko-slovenské O dvě slabiky pozadu, animovaný film Fimfárum 2 a kvarteto ambiciózních debutů: Indián a sestřička, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Marta Pravidla lži,

Podle ředitele ČFTA Petra Vachlera bude letos poprvé udělen Český lev za nejlepší celovečerní dokument. "Protože však těchto projektů nevzniká moc, počítá se s jejich oceňováním vždy ob rok," dodal.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy