U diváků boduje Svěrák, u kritiků Prosté věci

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 7. 2007 16:00
Festival už má své první vítěze
Alexej Pogrebovskij, režisér filmu Prosté věci, který získal mimo jiné cenu filmových kritiků FIPRESCI.
Alexej Pogrebovskij, režisér filmu Prosté věci, který získal mimo jiné cenu filmových kritiků FIPRESCI. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - K tradici poslednícho festivalového dne patří odpolední předávání nestatutárních cen. Letos bylo kavárně Moser uděleno šest cen různých nestatutárních porot.

Cenu FIPRESCI si z festivalu odveze ruský film Prosté věci, Mezinárodní asociace filmových kritiků ho ocenila za "pravdivý obraz posttotalitní společnosti v současném Rusku s pozoruhodnými hereckými výkony."

Tento film si odnesl i cenu ekumenické poroty. Ta udělila i čestné uznání francouzskému filmu Rozhovory s mým zahradníkem, podle vyjádření poroty za "kreativní zpodobení věčných lidských a univerzálních hodnot, které mohou obohatit náš současný svět, jako je čest, věrnost, přátelství, skutečná láska a úcta ke stvoření."

Baltasar Kormákur, režisér filmi Severní blata, na tiskové konferenci
Baltasar Kormákur, režisér filmi Severní blata, na tiskové konferenci | Foto: Ondřej Besperát

Mezinárodní asociace filmových klubů FICC udělila ve Varech Cenu Dona Quijota islandskému snímku Severní blata, u kterého mimo jiné ocenila "originální vizuální zkušenost neopakovatelných islandských reálií prostřednictvím působivého lidského dramatu."

Svou cenu na festivalu předala i asociace kin sdružených pod hlavičkou Europa Cinemas. Ta ocenila estonský film Třída, který soutěží v sekci Na východ od Západu. "Vzhledem k jeho neúprosné upřímnosti a naléhavosti, s níž nás oslovila jako publikum."
Cenu NETPAC pro nejlepší asijský film získal izraelsko-francouzský snímek Kapela přijela vyprávějící o trablích kapely egyptských policistů v Izraeli.

Režisér estonského filmu Třída Ilmar Raag se svými herci před projekcí v karlovarském divadle. Jejich film získal cenu sítě evropských kin Europa Cinemas.
Režisér estonského filmu Třída Ilmar Raag se svými herci před projekcí v karlovarském divadle. Jejich film získal cenu sítě evropských kin Europa Cinemas. | Foto: Ondřej Besperát

V rámci festivalu byla na festivalu udělena i nestatutární cena Nezávislá kamera nejlepšímu filmu ze Sekce nezávislých. Byl jím vyhlášen německý snímek Ping-pong, dle vyjádření poroty "emocionálně silný portrét rodinných vztahů vyjádřený s hlubokým pochopením postav a působivým herectvím."

Hlavní ceny festivalové poroty budou předány až večer, v rámci slavnostního zakončení festivalu. Cenu za mimořádný přínos světové kinematografii na něm převezme Danny DeVito, budou tu předány i ceny nejlepším filmům z hrané i dokumentární sekce a sekce Na východ od Západu.

Režisér islandského filmu Severní blata Baltasar Kormákur (uprostřed) se svými herci na terase hotelu Thermal.
Režisér islandského filmu Severní blata Baltasar Kormákur (uprostřed) se svými herci na terase hotelu Thermal. | Foto: Ondřej Besperát

Během večera bude vyhlášen i vítěz divácké soutěže, kde k velkému trháku nasadil tandem otce a syna Svěrákových. Po celou dobu festival se na čelních místech držel norský Kurz negativního myšlení a hollywoodská klasika Harod a Maude, dnes se ale díky hlasování fanoušků na první místo vyšvihly Svěrákovy Vratné lahve.

Podle průběžných výsledků z dnešní čtvrté hodiny se těsně za Vratnými lahvemi drží Kurz negativního myšlení a třetí je snímek Harold a Maude. Český dokument Marcela, který se ještě včera držel na 4. pozici se propadl na chvost první desítky.

 

Právě se děje

Další zprávy