Tvůrci filmů o Wintonovi převzali Wallenbergovu cenu. Chystáme další snímek, prozradil Mináč

ČTK ČTK
14. 3. 2017 18:25
Režisér Matěj Mináč a producent Patrik Pašš jsou letošními laureáty prestižní Ceny Raoula Wallenberga. Na švédském velvyslanectví v Praze ocenění převzali za své filmy o Siru Nicholasovi Wintonovi. Mináč natočil snímky Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011), které proslavily Wintonovu záchranu 669 převážně židovských dětí na začátku druhé světové války.
Matěj Mináč při nedávném rozhovoru v DVTV.
Matěj Mináč při nedávném rozhovoru v DVTV. | Foto: DVTV

Praha - Slovenský režisér Matěj Mináč a producent Patrik Pašš v úterý na švédském velvyslanectví v Praze převzali Cenu Raoula Wallenberga za filmy, které oživují vzpomínku na počiny Nicholase Wintona. Díky jejich dílům, která získala desítky mezinárodních cen, se širší veřejnost dozvěděla o záchraně židovských dětí z Československa organizované Wintonem na začátku druhé světové války.

Ocenění Mináč a Pašš převzali od švédské velvyslankyně Viktorie Liové a od Jill Blonské z Mezinárodní nadace Raoula Wallenberga.

"Díky patří hlavně Nickymu za to, že nám umožnil s ním být, dělat s ním rozhovory, že jsme mohli zachytit lidskost a charisma, které z něj vyzařovalo," řekl Mináč při slavnostním aktu.

O své vzpomínky na první setkání se svým zachráncem se s desítkami přítomných podělila také Zuzana Marešová, jedno z Wintonových dětí. "Nebyla jsem v tu chvíli schopná říct ani slovo. Nikdy jsem nepotkala nikoho, kdo by inspiroval tolik dobra," uvedla Marešová. Poděkovala také Mináčovi a Paššovi. "Kdyby jich nebylo, zřejmě bychom Nicholase neznali. Vy a vaše filmy jste ho udělali známým," podotkla.

Švédská velvyslankyně zdůraznila, že jak Winton, tak Wallenberg, po němž je cena pojmenována, našli odvahu chránit ostatní v době, kdy většina lidí mlčky přihlížela zločinům nacistů. Poukázala také na souvislost se současnou uprchlickou vlnou. "Kdo z nás by našel odvahu organizovat transport pro děti dnešních uprchlíků, který by je vzal tam, kde znovu mohou být dětmi," ptala se velvyslankyně.

Mináč má na kontě filmy Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011), které proslavily záchranu 669 převážně židovských dětí Nicholasem Wintonem na začátku druhé světové války. Za filmy získal přes 70 cen včetně televizního Oscara - International Emmy Award a Českého lva.

Na úterní recepci prozradil, že pracuje na dalším filmu o Wintonovi. "Děláme další film o Nicholasi Wintonovi, jsme z toho nadšení, měl by být připravený za tři roky," zmínil.

Cenu, kterou Mináč a Pašš převzali, udílí Mezinárodní nadace Raoula Wallenberga nesoucí jméno švédského diplomata, který za druhé světové války zachránil tisíce maďarských Židů. Wallenberg v létě 1944 vystavil švédské pasy pro 10 000 maďarských Židů a umožnil jim tak utéct před transporty do německých koncentračních a vyhlazovacích táborů, a tedy před téměř jistou smrtí.

Je znám také jako osobnost, jejíž skon je dodnes zahalen tajemstvím. Pravděpodobně byl popraven v ruském vězení. Rusové ho možná považovali za amerického špiona. Oficiální verzí jeho úmrtí byl dlouhá léta infarkt. Archivní dokumenty, které by objasnily Wallenbergovu smrt, zatím nejsou přístupné. Loni švédské úřady Wallenberga formálně prohlásily za mrtvého.

Po druhé světové válce se Wallenberg stal nejen pro Švédy a Židy národním hrdinou a legendou. Mimo jiné byl posmrtně oceněn titulem Spravedlivý mezi národy.

Na cestu vlakem si vůbec nepamatuju, ale kamáradka mi vyprávěla, že jsme si říkaly, že nebudeme brečet, říká Milena Grenfell Bainesová | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy