Tvorba divadla Semafor od roku 1989 vychází na jedenácti CD. Je na nich i celá hra Lysistrata

ČTK ČTK
3. 3. 2018 7:00
Písně a výstupy ze třiatřiceti her pražského divadla Semafor z let 1989 až 2015 vychází na jedenácti CD. Jedná se již o třetí velký semaforský souhrn.
Jiřímu Suchému, duši divadla Semafor, je 86 let.
Jiřímu Suchému, duši divadla Semafor, je 86 let. | Foto: Divadlo Semafor

Výběr toho nejlepšího, co vzniklo v Semaforu během posledních šestadvaceti let, vyšel 2. března. Na nahrávkách zpívají a hovoří Jiří Suchý, Jitka Molavcová a dalších 55 herců a zpěváků z této scény.

V současné době má Semafor na repertoáru dvanáct inscenací. Je mezi nimi i oblíbená Kytice, která měla v roce 2015 osmistou reprízu, třetí verze revue Šest žen či úprava Divotvorného hrnce.

Série Semafor Komplet 1989-2015 není první sadou svého druhu. V roce 2011 vydal Supraphon pod názvem Semafor - léta šedesátá komplet jedenácti CD, který mapoval tvorbu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra od vzniku divadla. Na něj navázal o rok později další souhrn s názvem Semafor - léta 70. a 80., jenž na tuctu CD zachytil průřez dílem semaforských tvůrců v letech normalizace. 

"V tak velkém časovém údobí samozřejmě není možné dokumentovat vše. Proto se editor a dramaturg výběru Jan Kolář soustředil na písně, které považuje za zásadní pro jejich uměleckou hodnotu či pro půvab, charakterizující příslušnou inscenaci," upozornila producentka všech tří počinů Naďa Dvorská.

Právě vydávaný Semafor Komplet 1989-2015 obsahuje podle ní i jednu celou inscenaci, hru Lysistrata. Muzikálová komedie podle antického námětu měla premiéru v roce 2007. "Trochu se vymyká stylu této scény, nabízející typické revue a hudební komedie," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy