Turturro přivezl do Varů film o erotické seznamce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 7. 2011 16:43
Inspiroval ho snímek zavražděného režiséra van Gogha
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Americký herec John Turturro přivezl spolu s režisérem Michaelem Di Jiacomem a herečkou Katherine Borowitzovou na karlovarský festival film Někde dnes večer. Bude to další ze snímků, které si tady letos odbudou svou světovou premiéru.

Tvůrci snímku, který byl inspirován filmem zavražděného nizozemského režiséra Thea van Gogha, ho natočili za necelý měsíc a při velmi omezeném rozpočtu.    Někde dnes večer je příběhem o vztahu navázaném přes erotickou seznamku a Turturro se v něm sešel se svou životní partnerkou Katherinou Borowitzovou.

Obě postavy mají ve filmu problémy se sociální interakcí a místy si počínají až abnormálně. Humanisticky vyznívající dílo ukazuje jejich bláznovství jako spíš krásné - nikoli cosi zasluhujícího odstup. Podle režiséra Di Jiacoma nebylo při natáčení příliš prostoru k improvizaci. "Protože jsme museli natáčet velice rychle, drželi se všichni přesně textu," uvedl. Filmu to ovšem určitě neuškodilo, protože scénář byl kvalitní, poznamenal Turturro.

Diváci ho znají především jako hvězdu snímků bratří Coenů. O nich ale herec ve Varech mluvit nechtěl. odpověděl ale na to, proč se objevuje i v komerčních velkofilmech, třeba v posledním se série Transformers.

"Tyto snímky natáčím proto, abych získal peníze na nezávislou tvorbu, malé filmy a divadlo. Právě natáčení malých a středních filmů jsem se při práci především věnoval," konstatoval.

Snímek Někde dnes večer je po titulech Interview a Rande naoko už třetím americkým filmem natočeným podle originálu Thea van Gogha, kontroverzního nizozemského filmaře zavražděného v roce 2004.

Di Jiacomo k tomu podotkl, že ale nejde o remake. Spíše je to volné rozšíření příběhu a jeho přenesení z Amsterodamu do New Yorku. Je rozvinutější, obohacený o další témata - a snad i mnohem lidštější, režisér. Podle Turturra není naopak tolik sexuálně otevřený jako Goghův film.

 

Právě se děje

Další zprávy