Trutnovský festival příští rok vytlačí supermarket

Pavel Turek, ČTK
20. 8. 2007 11:30
Hudební festival se asi bude stěhovat, není známo kam
Foto: Ludvík Hradilek

Trutnov - Areál Na bojišti hostil hudební festival zřejmě naposled. Část pozemků, na nichž o tomto víkendu oslavil nejstarší český open air dvacet let trvání, v budoucnu poslouží coby parcela buď pro stavbu nového supermarketu nebo rezidenční čtvrti.

"Oslavili jsme 20 let festivalu a přišlo 20 000 spiklenců, které nám nejvyšší mocnost dopřála," nechal se slyšet organizátor přehlídky Martin Věchet. "Nestěžujeme si. Jediný stín nad letošním ročníkem je obava, co bude za rok."

Organizátoři se již poohlížejí po novém místu. "Určitě to nebude žádné letiště nebo placatá plocha," dodal Věchet, který již o možnosti jejího využití předběžně jednal s trutnovskou radnicí.

Přesunout přehlídku zpod Krkonoš někam jinam pořadatelé nechtějí, přestože mají nabídky ze vzdálených měst, kde jim nabízejí i výrazně větší finanční podporu. "Překvapuje nás, že město nevyvíjí větší aktivitu, aby tady festival zůstal uchován," dodal Věchet.

Václav Havel, patron letošního ročníku festivalu, který byl v sobotu na hlavním pódiu pasován pestrou indiánskou členkou na nejvyššího náčelníka, také vyjádřil svou podporu: "Budu kupovat sirky, pomazánky a jiné věci jenom v blízkých supermarketech a nikoli v supermarketu, který by měl eventuálně stát zde Na Bojišti." Havel zavítal na festival ze své nedaleké chalupy na Hrádečku.

Foto: Ludvík Hradilek

Od čtvrtka do neděle představil trutnovský festival více jak stovku kapel různých žánrů. Od pamětníků undergroundu, přes novější jména a zástupce world music. Sobotní večer patřil švýcarským Young Gods a Martě Kubišové.

Ta v průběhu koncertu reagovala slovy: "Tak Vašek teda estébák není," na fakt, že v programu původně avizovaný Václav Neckář nevystoupil, jelikož se s pořadatelům nezodpověděl z nařčení ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností.

Od čtvrtka se na festivalových pódiích posluchačům představilo přes sto kapel a zpěváků.

Marta Kubišová jak před čtyřiceti lety. "Poslouchej!"
Marta Kubišová jak před čtyřiceti lety. "Poslouchej!" | Foto: Ludvík Hradilek

Podle pořadatelů letošní ročník festivalu proběhl bez problémů, žádné narušení pořádku nehlásila ani policie. Festivaloví zdravotníci uvedli, že ošetřovali pouze drobná poranění, nikdo však nebyl výrazně zraněn.

Během nedělního odpoledne se na hlavním pódiu na tomto festivalu vůbec poprvé objevil Banjo Band Ivana Mládka. Lidé si zde zavzpomínali na jeho dávné hity a odměnili i svéráznou choreografii s prvky břišního tance, kterou předvedl jeho spoluhráč Ivo Pešák. Přitom došlo k prolnutí hudby různých etnik, když část publika sledovalo Mládkovu "středočeskou" produkci a mezitím částí areálu zněly brazilské rytmy v pojetí bubeníků a tanečnic ze skupiny Afoxé Loni.

 

Právě se děje

Další zprávy