Trumpetista Laco Déczi slaví osmdesátku. Zober psa, manželku, tchána a dojdi na koncert, vzkazuje

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 3. 2018 11:10
Od 60. let patřil ke špičkám jazzové hudby v Československu, energií srší i po více než 30 letech strávených v USA. Na první místo klade americký jazzový trumpetista slovenského původu Laco Déczi bezprostřednost a improvizaci. S hraním nekončí ani v osmdesáti letech, jichž se dožívá dnes. Včerejší koncert v Divadle Hybernia byl vyprodaný, v České republice a na Slovensku bude koncertovat večer co večer také téměř celý květen.
Video: YouTube / CMIAS

Už od začátku své kariéry v 60. letech směřoval Laco Déczi k explozivnímu hard bopu, což byl pravý opak převládajícího trendu ukázněného west coast jazzu.

Déczi vyznával od 50. let kult tragicky zesnulého génia Clifforda Browna (1930-1956). "Mrňavej frajer, co se zabil, když mu bylo pětadvacet, ale v muzice nasadil laťku tak vysoko, že to už nikdo nepřekonal," řekl v loni vydaném rozhovoru s novinářem Tomášem Poláčkem Totálně vytroubený mozek.

S trubkou začal rodák ze slovenského Bernolákova v jedenácti v době, kdy hrál ještě hokej za Slovan Bratislava. Od té doby ale "šel hokej k ledu" a Déczi se vrhl na hudební dráhu. Na přelomu 50. a 60. let hrával ještě amatérsky v Bratislavě, talent ho ale poté přivedl do Prahy, kde začal působit v Sextetu divadla Rokoko a následně v souboru Jazz Outsiders.

Následovalo angažmá v souboru S+HQ Karla Velebného a Reduta kvartet, kde se stal frontmanem. V roce 1967 založil vlastní sexteto Jazz Celula, kde postupně hrál s muzikanty Laco Troppem, Svatoplukem Košvanecem, Josefem Vejvodou, Karlem Růžičkou nebo Petrem Králem.

První desku, Laco Deczi & Cellula Quintet - Pietoso, vydal v roce 1969. V 70. letech se stal členem Jazzového orchestru Československého rozhlasu a Tanečního orchestru Československého rozhlasu a nahrál několik sólových alb - mezi nejznámější patří Sentimental Trumpet v doprovodu smyčcového orchestru. 

"Když jsem byl zaměstnaný v rozhlase, chodili jsme naproti do hospody. Přišel tam za námi kamarád malíř Libor Fára, vytáhlý elegán v sáčku, a říká: Pomocná sílo, přines mi holandský zátiší. Všichni jsme čekali, co číšník donese, a ono to bylo pivo a rum," vypráví Deczi v rozhovoru pro DVTV jednu z nespočtu historek. Během rozhovorů si nebere servírky, věty suverénně prokládá neslušnými výrazy a sype jednu bizarní historku za druhou. 

S bývalým režimem se "československý Miles Davis" příliš neslučoval. Za normalizace prý ze svého bytu střílel z okna vzduchovkou komunistům do vitrínek. A za jeho konečným odchodem z vlasti nebyly peníze - "vydělávali jsme celkem dost, bigbandový jazz komunisti nezakazovali, nerozuměli tomu" -, ale svoboda.

"Do Reduty furt chodil na koncerty takovej jeden fízl, ale to jsem předtím nevěděl. Když mi vzali pas, přišel za mnou s tím, že mi může pomoct. Když jim podepíšu papír, dostanu pas zpátky. Tak jsem to podepsal a do čtrnácti dnů jsem byl venku," řekl v rozhovoru pro DVTV. Venku znamenalo v západním Německu, kde se ocitl v únoru 1985. V roce 1986 zakotvil ve Spojených státech, kde je stále frontmanem kapely Celula New York. Na bicí v ní hraje jeho syn Vaico.

V USA vystupoval s velkou řadou známých jazzových muzikantů - Elvinem Jonesem, Billem Watrousem, Davem Wecklem či Sonny Costanzem. Od 90. let se pravidelně vrací koncertovat do České republiky i na Slovensko, vydává desky. 

Vedle hudebních aktivit je Déczi také amatérským malířem. V ČR vydal knihu kreseb s názvem Pravdy, kde jsou i historky k jednotlivým obrazům: "Před lety jsem začal po trochách, dělal jsem to jenom takhle bokem, kolem muziky. A teď to dělám tak, že když cvičím a už mě bolí držka, maluju najednou čtyři obrazy. Vždycky ďobnu, ďobnu, ďobnu a tak."

Laczo Déczi má tři dospělé syny a druhou, o 30 let mladší manželku Moon.

 

Právě se děje

Další zprávy