Trojboj v Krumlově: kytara, flétna a smyčce

19. 6. 2013 14:29
Na MHF v Českém Krumlově se představí slovenská kytaristka Brüllová, americký flétnista Pae a komorní orchestr Virtuosi Pragenses
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov – Perfektní instrumentalisté, bravurní kytara a k tomu ještě melancholická flétna. To je nevšední spojení komorního orchestru Virtuosi Pragenses, temperamentní kytaristky Miriam Rodriguez Brüllové a amerického flétnisty Alberta Wojnaea Paea. Výjimečný zážitek, který na festivalu v Českém Krumlově rozhodně nesmí chybět.

Miriam Rodriguez Brüllová se narodila v roce 1979, vystudovala Státní konzervatoř a Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, a za oceánem pak absolvovala Université du Québec à Montréal a Université Laval v Québecu pod vedením špičkového kytaristy Alvara Pierriho. V Rakousku pak nastoupila na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni a zůstala tam i jako vyučující.

Koncerty i ceny z celé Evropy

Sbírala trofeje a zároveň i koncertovala po celé Evropě – ceny si odnesla z Vídně, Kutné hory, Weikersheime nebo třeba z mezinárodního hudebního festivalu Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí ve Španělsku. Nadšenci do vážné hudby ji mohli vidět vystupovat v mnoha zemích - v Česku, Rakousku, Německu, Maďarsku, Řecku, Rumunsku, Španělsku, Francii, Finsku, Kanadě a v Lichtenštejnsku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jako sólistka vystupuje s mnoha orchestry, například s Talichovým komorním, s orchestrem Capella Istropolitana, orchestrem VŠMU nebo se Stamicovým kvartetem a je iniciátorkou a uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Bratislavská komorní kytara a Tatra banka mladým umělcům.

Miriam Rodriguez Brüllová měla původně vystoupit v Krumlově už loni. Její tehdejší blížící se mateřství jí to ale nedovolilo, takže ji na pódiu se smyčcovým souborem Kaprálová Quartet vystřídala mladičká kytaristka z Rakouska Melanie Hosp.

Mladičký a talentovaný flétnista

Foto: Aktuálně.cz

Albert Wojnae Pae se narodil v roce 1991 v Los Angeles. Muzice se začal věnovat už ve čtyřech letech, kdy začal hrát na klavír, v jedenácti si pak všimnul flétny. Absolvoval Tenafly High School a Julliard Pre-College, pak pokračoval na Julliard School a na Královskou hudební akademii, teď je momentálně studentem Vysoké školy hudby a divadla v německém Hamburgu. Jeho perfektní hra mu zajistila kariéru, která mu otevřela dveře do koncertních síní po celé severní Americe i Evropě.

Komorní orchestr Virtuosi Pragenses byl založen už v roce 1970 předním českým houslistou a dirigentem Liborem Hlaváčkem. Jeho členové jsou a pokaždé byli přední čeští instrumentalisté, na jejichž hře kritici vždycky nejvíc cenili muzikálnost, kultivovaný zvuk a precizní provedení skladeb.

Foto: Aktuálně.cz

Napěchovaný repertoár

Kromě toho, že se věnují koncertům v Česku včetně vystoupení na festivalu Pražské jaro, tak si zahráli i na mnoha zahraničních pódiích, a to třeba ve Vídni na festivalu Wiener Festwochen na Festtage v německém Pasově nebo na festivalu v Dubrovníku. Natočili celou řadu rozhlasových i televizních snímků a spolupracuje s mnoha význačnými domácícmi i zahraničními sólisty. V repertoáru mají téměř všechno, a to od baroka až po hudbu 20. století.

V Krumlově je na programu je Braniborský koncert G dur od Bacha, Kncert pro kytaru a smyčce D dur od Vivaldiho, Kncert pro flétnu, kytar a smyčce od Carulliho a pak po přestávce Serenáda pro symčce C dur od Čajkovského. Kombinaci komorní orchestr, kytara a flétny bude patřit ve čtvrtek 8. srpna od půl osmé večer Maškarní sál. Vstupenky stojí od 195 do 490 korun.

Čtěte také
Hvězdy z Broadwaye si na chvíli odskočí na jih Čech

Krásné město a skvělá hudba? Festival v Českém Krumlově

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy