Trh s uměním prožívá skvělé období

Jan Skřivánek
4. 5. 2006 12:30
New York - Sběratelé na jarních newyorských aukcích impresionistů a klasické moderny utratili 388 milionů dolarů. Skoro o polovinu se postaral Picasso.

Aukční síně Christie's a Sotheby's by možná měly zvážit, zda tento typ aukcí nepřejmenovat na Picasso a ostatní.  Cenové nárůsty vysoko nad předaukční odhady i skutečnost, že se prodávají obrazy ze všech období Picassovy dlouhé kariéry, se zdají být příslibem, že zájem o jeho tvorbu nějaký čas vydrží.

Le Repos
Le Repos | Foto: Reuters

Největším úspěchem je středeční prodej portrétu malířovy milenky Dory Maarové za 95 milionů dolarů. Předaukční odhad společnosti Sotheby's počítal "jen" s částkou kolem 50 milionů dolarů, síň jej navíc formulovala velice opatrně: "Odhaduje se, že se cena bude pohybovat v oblasti..."

V žebříčku absolutních cenových rekordů se tak Dora Maarová zařadila na druhou příčku za jiný Picassův obraz, Chlapce s dýmkou, který byl před dvěma lety stejnou aukční síní vyražen za 104 milionů dolarů.

Tento typ srovnání však nemá cenu přeceňovat, neboť dolar v posledních letech výrazně devalvoval. Relativně vzato zůstává historicky nejdražším dílem prodaným kdy v aukci Portrét dr. Gacheta od Vincenta van Gogha, který byl v roce 1990 vydražen za 82,5 milionu dolarů.

O tom, že trh s uměním dnes prožívá skvělé období, nicméně není pochyb. Jen pro srovnání: Za více než 20 milionů dolarů se v roce 2003 prodalo pouze šest obrazů. Nejdražší z nich, krajina od Gustava Klimta, přitom nestál víc než 29 milionů.

Na zmíněných dvou aukcích, konaných v úterý 2. a ve středu 3. května, tento rekord krom Dory Maarové překonaly ještě dva obrazy, oba dražené společností Christie's.

Arlesanka před aukcí
Arlesanka před aukcí | Foto: Reuters

Šlo o van Goghův portrét nazývaný Arlesanka za 40,3 milionu dolarů a dalšího Picassa, obraz Le Repos, jehož cena se vyšplhala na 34,7 milionu dolarů.

Cena van Goghova obrazu byla pro aukční síň možná zklamáním, neboť se pohybovala na spodní hranici předaukčního odhadu,  Picassova malba se naopak prodala za téměř dvojnásobek očekávané částky.

Portrét dr. Gacheta
Portrét dr. Gacheta | Foto: user.chollian.net

Květnové aukce impresionistů a klasické moderny, které obě společnosti pořádají jen den po sobě, jsou každoročně jednou z největších událostí. Ta nejvzácnější díla jsou nabízena na exkluzivních večerních aukcích, na kterých je vždy draženo maximálně několik desítek obrazů.

Christie's dražilo 51 položek, Sotheby's o pět víc. Aukce prvně jmenované společnosti vynesla 180 milionů dolarů. Na aukci konkurenčního aukčního domu sběratelé utratili necelých 208 milionů dolarů.

V posledních pěti letech společnost Christie's v tomto symbolickém klání zvítězila jen jedinkrát, a to právě v loňském roce.

 

Právě se děje

Další zprávy