Travolta dostal Křišťálový glóbus, MFF ve Varech začal

ČTK ČTK
29. 6. 2013 7:00
48. ročník festivalu uvede do 6. července 230 filmů
Foto: Hermina

Karlovy Vary - Páteční zahajovací ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ve Velkém sále hotelu Thermal byl spojen s předáním Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, který stojí v jeho čele už podvacáté, ho převzal americký herec a držitel dvou nominací na Oscara John Travolta.

Tradiční moderátor večera Marek Eben představil zaplněnému hledišti členy porot. Hlavní porotu vede polská režisérka světové pověsti a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Jejím zatím posledním projektem je minisérie Hořící keř věnovaná odkazu Jana Palacha. Domácím zástupcem je v této jury Ivo Andrle, který se od roku 1999 podílí na řízení kultovního pražského kina Aero.

Letošní, již 48. ročník MFF Karlovy Vary uvede do 6. července na 230 filmů včetně krátkometrážních a dokumentárních. 

Loni zhlédlo festivalové snímky 121 000 diváků. I letos se bude promítat ve 14 sálech, 11 z nich je digitalizovaných. Rozpočet festivalu je přibližný, v posledních letech činí 135 až 140 milionů korun. Sponzoři hradí dvě třetiny, zbytek zajistilo ministerstvo kultury s městem Karlovy Vary a krajem.

Travolta šel mezi lidi

U červeného koberce před Thermalem očekávaly Travolu doslova tisíce lidí. Spousta z nich bude mít na páteční večer pěknou vzpomínku, neboť hollywoodský herec se vymanil organizátorům a více než deset minut si s nimi třásl rukama a nechal fotografovat. Tak vstřícné gesto se jen tak nevidí, shodli se pamětníci.

"Jsem hrdý být součástí skupiny těch, kteří tu byli oceněni. Řada z nich je mými přáteli, točili jsme spolu filmy. Děkuji vám za privilegium se k nim zařadit," řekl Travolta, když trofej převzal od Jiřího Bartošky. Diváci mu zatleskali vestoje.

Zahajovací ceremoniál je neodmyslitelně spojen s pódiovou show bratrů Cabanových. Letos ji pojali v bílo-černé barvě. Na jeviště vjela ve svižném rytmu motivu z předehry k Rossiniho opeře Lazebník sevillský desítka skutečných vozíčkářů ve smokingu. Na pozadí filmových dotáček přibližujících různé formy pohybu předvedli akci až baletní, při níž jezdili i po ležaté osmičce promítané na pódium, která dominuje vizuálu letošního 48. ročníku. Závěr umocnily pyrotechnické efekty.

Tak to vypadalo první den na červeném koberci:

Eben: Přehlídka bývala handicapované děcko

Moderátor Marek Eben zdůraznil, že málokterý festival je tak otevřen handicapovaným jako karlovarský; letos jich tu očekávají více než stovku - a je o ně postaráno.

"I tato přehlídka byla kdysi handicapovaným děckem, se kterým si nikdo ze světa nechtěl hrát. Dnes drží kategorii 'A' a ti, kteří přebírají ceny, se rádi propůjčují k účinkování ve festivalové znělce," uvedl. Vzápětí to dokumentovala premiéra znělky, kterou natočili v Londýně s loňskou držitelkou Křišťálového glóbu Helen Mirrenovou režisér Martin Krejčí s kameramanem Štěpánem Kučerou.

Krejčí už má na kontě znělku s Jiřím Menzelem, Ivanem Zachariášem autorsky spolupracoval na těch s Milošem Formanem, Věrou Chytilovou, Dannym DeVitem a Harveyem Keitelem.

Zahajovacím snímkem byl film Michela Gondryho Pěna dní, který režisér natočil podle románu Borise Viana a uvedl osobně. Původně ohlášená představitelka hlavní role Audrey Tautouová, kterou proslavila v roce 2001 Amélie z Montmartru oceněná právě ve Varech, účast odvolala. Těsně před odjezdem spadla z kola a zranila se. Pěna dní bude uvedena do českých kin 4. července.

V hledišti chyběl při dnešním zahájení i prezidentský pár. Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové byl prezident na ceremoniál pozván, ale omluvil se z pracovních důvodů. Mezi hosty byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a končící ministryně kultury Alena Hanáková. Usedla tu i bývalá první dáma Livia Klausová s vnukem.

 

Právě se děje

Další zprávy