The Edge z U2 chce pomoci New Orleans

RiK, ČTK
22. 11. 2005 9:00
New York - Kytarista irské rockové skupiny U2 The Edge zahájil kampaň, jejímž cílem je opatřit nové nástroje pro neworleanské hudebníky.

Ti o ně přišli při letošních hurikánech Katrina a Rita. The Edge, vlastním jménem Dave Evans, se v New Orleansu zastavil minulý týden během koncertní šňůry U2 po Spojených státech. Rozsahem škod, jak řekl, byl šokován.

Spolu s producentem Bobem Ezrinem spojili síly s hudebními televizními kanály, internetovými prodejci vstupenek a dalšími institucemi, aby sehnali peníze na 3000 hudebních nástrojů a na technické vybavení pro kostely, školy, opravárenské dílny a hudební akademie v New Orleansu.

"Každý, kdo vydělává na muzice, má k New Orleansu obrovský dluh," prohlásil The Edge. "Je to rodiště jazzu, vztahují se k němu počátky rokenrolu a dal vzniknout úžasnému hip-hopu. Hudební kultura New Orleansu je natolik bohatá a jedinečná, že je absolutně nezbytné ji podpořit. Viděli a slyšeli jsme tam to, co nikde jinde. My všichni potřebujeme New Orleans. Nemůžeme jeho
kulturu nechat zmizet pod vodou," uvedl.

Hlavní partneři v kampani, výrobce kytar Gibson Guitar a obchody Guitar Center, už na podporu sbírky přislíbili milion dolarů, který by měl vzejít z výroby a prodeje limitované edice ručně malovaných kytar v barvách neworleanské slavnosti Mardi Gras. Charity se zúčastní také výrobce nástrojů Conn-Selmer, hudební stanice VH1 a MTV, prodejce vstupenek Ticketmaster, produkční společnost SpinCo, organizace na pomoc hudebníkům v
nouzi MusiCares a další.

V následujících několika týdnech se The Edge objeví v sérii upoutávek a rozhovorů zaměřených na sbírku nazvanou Music Rising. Jeho jméno a tvář bude reprezentovat všechny hudebníky, kteří se snaží změnit své životy po nejhorší přírodní katastrofě v dějinách Spojených států, uvádí se ve zveřejněném prohlášení.

Hurikán Katrina ničivě postihl jih USA letos koncem srpna. O měsíc později stejnou oblast zasáhl hurikán Rita.

 

Právě se děje

Další zprávy