Kultura od rána do večera. Nová televize bude vysílat divadlo nebo koncerty

ČTK ČTK
18. 11. 2020 22:05
Nový televizní kanál zaměřený na uvádění divadelních inscenací nebo koncertů bude od pátku fungovat 24 hodin denně. Vysílat má živě, ale možné bude i odložené sledování. Zakladatelé uvádějí, že stanice nazvaná Televize Naživo zdarma propojí živou kulturu s diváky ve třech milionech domácností. Projekt spoluvytvořili soubory Cirk La Putyka, Jatka78 a společnost Heaven's Gate režiséra Viktora Tauše.
představení souboru Cirk La Putyka
představení souboru Cirk La Putyka | Foto: Jakub Plíhal

Na diváky čekají představení souboru Cirk La Putyka, inscenace z jeho domovského sídla Jatka 78, představení Amerikánka, dále produkce Vosto5, Divadla Na zábradlí, Divadla Minor a dalších, ale také koncerty Lenky Dusilové, České filharmonie či Báry Polákové.

Vysílání nabídne aktuální živou divadelní, hudební i dětskou tvorbu. Iniciátoři nabízejí zájemcům, a tedy potenciálním podporovatelům, i možnost výroby a vysílání originální reklamy. Zahrají ji třeba přední čeští loutkoherci nebo živě herci. Vysílání začne kabaretem Pot a Lesk v přímém přenosu tento pátek 20. listopadu ve 20 hodin.

V reakci na jarní vládní opatření, limitující možnosti živé kultury, začaly pořádající soubory vymýšlet, jak dostat kulturu za diváky. Záhy Cirk La Putyka streamoval svá starší i nová představení. Režisér Viktor Tauš později přišel s filmovými či internetovými přenosy představení natočených v neobvyklých místech namísto divadelního jeviště.

"Většina vašich televizí si kanál naladí sama, případně návod najdete na našem Facebooku. Vysílat bude 24 hodin denně," řekl ve středu Tauš. "Principem naší televize je, že všechno, co tam uvidíte, je naživo, včetně dětských pořadů. Jsou třeba ze záznamu, ale jsou natáčené najednou, v jednom v živém záběru," doplnil.

Televizní vysílání je zdarma, po odvysílání program spadne na platformu Filmnaživo.cz, kde bude zpětně dostupný za poplatek. Lidé budou také moci prostřednictvím SMS nebo DMS přispět vybranému kulturnímu spolku.

Polovina příspěvku poputuje jednotlivým souborům a 50 procent na vznik nových pořadů. Mezi těmi, kdo projektu finančně nejvíce pomohli, zakladatelé uvádějí ministerstvo kultury.

"Internet je zahlcen obsahem. Kvantita zastínila kvalitu a náš divák nemá čas hledat, zkoušet a třeba se nakonec nestrefit do svého vkusu. Televize Naživo nabídne náš výběr toho, co považujeme za kvalitní umění a hlavně to, čeho si v uměleckém prostředí vážíme," uvádí další z iniciátorů projektu Štěpán Kubišta.

Při spuštění služby spadly servery. Zájem byl větší, než jsme čekali, říká jeden ze zakladatelů „divadelního Netflixu“ Dramox Martin Zavadil. | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy