Taneční gala pořádá zadlužená baletka

ČTK, RiK
9. 1. 2006 18:00
Praha - Ve Státní opeře Praha se ve středu uskuteční baletní představení International Ballet Gala. Ale jaké je pozadí?
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Během něj se mají pražskému publiku představit dvě desítky sólistů z Pařížské opery, Berlínské státní opery či New York City Balletu. Večer pořádá společnost Mezinárodní balet Praha založená loni v květnu.

Její zakladatelka Jana Kůrová ale za pořádání podobných akcí v minulosti dluží mnoha lidem miliony korun. Na středeční akci přispělo ministerstvo kultury 250.000 korun.

Bývalá sólistka Baletu Národního divadla Jana Kůrová, která ze souboru odešla v roce 1991, založila v témže roce Nadaci Českého baletního divadla. Založila také baletní soubor, jeho inscenace ale sklidily vesměs negativní kritiku. České baletní divadlo se v polovině 90. let změnilo na Baletní divadlo Praha a získalo útočiště ve Státní opeře Praha. První sezona 1996/1997 kromě podle kritiky neúspěšného programu přinesla dluh na nájemném.

Další dluhy

Na základě rozhodnutí soudu byl dluh 1,3 milionu korun odepsán, protože nadace zrekonstruovala část prostor opery. Dluhy ale zůstaly i tanečníkům. Dnešní první sólista Baletu Národního divadla Alexander Katsapov a jeho žena, sólistka souboru Keiko Sakamoto tvrdí, že jim Kůrová nezaplatila část mezd.

"Bylo to v roce 1997, je to přes 30.000 korun, ale nebyl jsem sám, komu nezaplatila." Zatímco on nepředal své stížnosti policii, jiní věřitelé tak učinili - ale až po dalších akcích Kůrové.

Mluvčí společnosti Mezinárodní balet Praha Veronika Dušková dnes řekla, že o žádných nezaplacených dluzích Kůrové neví.

Za dosavadní umělecký vrchol projektů Jany Kůrové odborníci označují první ročník World Stars Gala v roce 1995, kdy ve Státní opeře vystoupili přední zahraniční tanečníci. Již ve druhém ročníku ale řada avizovaných hvězd nepřijela, ve třetím dokonce většina a reputaci akce zachraňovali Katsapov se Sakamoto. V době třetího ročníku se poprvé objevily informace o dluzích Kůrové. Jen produkční agentura Cherry tehdy vyčíslila svou pohledávku na více než milion korun, v červnu 1997 podala na Nadaci Českého baletního divadla návrh na konkurz.

Stále se drží nad vodou

I když má Kůrová vysoké dluhy u několika agentur, zakládá v roce 2000 další společnost Ballet 2000 a snažila se uspořádat mezinárodní baletní soutěž. Až v roce 2002 se soutěž uskutečnila v Divadle Broadway. Ani zde neuhradila nájem (spolu s různými penále částka činí přibližně tři miliony korun), řádově desítky tisíc korun nedostali další spolupracovníci, kteří se na pořádání soutěže podíleli. O.p.s. Ballet Praha je dnes v likvidaci.

Státní opera Praha se nyní nepříjemností neobává. "Záruky ale máme takové, že se ničeho neobáváme," řekl mluvčí opery Pavel Hájek.

 

Právě se děje

Další zprávy