Ken Loach a Paul Laverty si převzali Křišťálový glóbus. Inspiroval nás i Jiří Menzel, říkají

Laverty a Loach mají Křišťálový glóbus.
Scenárista Paul Laverty a režisér Ken Loach, dvojice, která spolu udělala 12 filmů.
Foto: Economia
ČTK ČTK
3. 7. 2017 16:56
Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii převzali dnes ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty. Britští filmaři osobně uvedli projekci filmu Sladkých šestnáct let, který získal v roce 2002 v Cannes cenu za nejlepší scénář.

Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii převzali dnes ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty.

Britští filmaři osobně uvedli projekci filmu Sladkých šestnáct let o chlapci, který ve snaze pomoci své matce sklouzne do drogových problémů. V Karlových Varech ještě uvedou Loachův snímek Země a svoboda z období občanské války ve Španělsku.

"Poprvé jsem byl v Karlových Varech myslím v roce 1967 a to tu vládla optimistická atmosféra. Když jsem se vrátil v roce 1970, nálada se podstatně změnila. O to pro mě bylo důležitější, že nám festival tehdy udělil hlavní cenu za film Kes, který jsme natáčeli v srpnu 1968 - a při tom jsme poslouchali zprávy o tancích v Praze," zavzpomínal Ken Loach.

Loach a Laverty společně vytvořili 12 celovečerních a dva krátké filmy, v nichž se většinou prolíná sociální realismus s humanitárním poselstvím.

"Film je o spolupráci. Nejlepších věcí vždycky dosáhneme v týmu," uvedl režisér s tím, že chce, aby i jeho filmy odrážely ideje solidarity a vzájemné podpory. 

Spolupráce začala v Nikaragui

"V roce 1991 nebo 1992 mi Paul poslal dopis. Tehdy pracoval v Nikaragui jako právník v oblasti lidských práv. Nakonec to dopadlo tak, že jsme spolu natočili film, který Paul v Nikaragui napsal," popsal Loach počátek jejich spolupráce. V jejich práci je inspirovaly italské, polské, ale i české filmy, především z 60. let minulého století. Mezi filmařské vzory této dvojice patří i režisér Miloš Forman a Jiří Menzel

"Když jsem se s Kenem seznámil, řekl mi, ať se podívám na Ostře sledované vlaky. Díky němu jsem vlastně váš film objevil," řekl Laverty před promítáním snímku Sladkých šestnáct let, který se odehrává v Glasgow. 

Film Sladkých šestnáct let získal v roce 2002 v Cannes cenu za nejlepší scénář, snímek Země a svoboda se v roce 1995 stal nejlepším filmem European Film Awards.

Oba snímky se letos v Karlových Varech promítají při příležitosti 30 let od založení Evropské filmové akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy