Tancem proti předsudkům. Třicátý ročník Tance Praha přivítá korejské i izraelské choreografy

ČTK ČTK
2. 1. 2018 17:55
Hlavními body jubilejního třicátého ročníku festivalu Tanec Praha budou inscenace renomovaného izraelského choreografa Emanuela Gata s názvem Sunny a dílo korejské choreografky Eun-Me Dancing Grandmothers. Mezinárodní přehlídka současného tance a pohybového divadla se bude konat od 1. do 25. června a kromě Prahy zavítá do dvacítky dalších míst v republice. Letošní motto zní: Tancem proti předsudkům.
Festival Tanec Praha se bude konat také v divadle Ponec.
Festival Tanec Praha se bude konat také v divadle Ponec. | Foto: Tanec Praha

Hlavní hvězda letošního festivalu Tanec Praha (1.- 25. 6.), osmačtyřicetiletý Izraelec Gat, se choreografii věnuje od roku 1994, o deset let později založil vlastní skupinu Emanuel Gat Dance. České publikum se s ním mohlo seznámit v rámci projektu Baletu Národního divadla Timeless.

Emanuel Gat pracuje pro velké baletní soubory z celého světa. Inscenace Sunny, již vytvořil spolu s muzikantem a performerem Awirem Leonem, je podle pořadatelů multižánrová událost spojující živý koncert s originálním choreografickým výzkumem.

Další hvězdný host, korejská choreografka Eun-Me, s deseti tančícími seniorkami v symbióze s profesionálními tanečníky bojuje proti stereotypům a určité šedi oficiální kultury své země. Seniory oslovuje mezigeneračním dialogem, což je nosné téma celého festivalu. "Ukazuje, že tančit může každý a v každém věku, tanec osvobozuje a stmeluje," říká organizátorka Kateřina Kavalírová.  

Na festival se vrátí Kanaďanka Louise Lecavalierová, do zákoutí aztécké kultury diváky pozvou mexičtí Foco alAire a do inspirace ze světa dětské fantazie vlámský Kabinet K.

"Velký prostor dostanou koprodukce českých umělců se zahraničními. Reflektujeme tak výrazný posun taneční scény u nás," dodává Yvona Kreuzmannová, zakladatelka Tance Praha.

Festivalová představení se kromě domovského divadla Ponec budou konat v centru DOX, ve Foru Karlín, v karlínských kasárnách i v žižkovském tunelu a jinde ve veřejném prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy