Tajemství vítězů Oscarů střeží dva lidi na světě. Během vyhlašování nechodí ani na toaletu

Magazín Magazín
25. 2. 2017 11:05
Sčítání hlasů provází bezpečnostní opatření a trvají 3 dny. Celkové výsledky znají před ceremoniálem pouze dva lidi na světě. Jména výherců musí znát zpaměti.
Oscarové ocenění udílí americká Akademie filmového umění a věd od roku 1929.
Oscarové ocenění udílí americká Akademie filmového umění a věd od roku 1929. | Foto: Reuters

Výsledky letošních cen Akademie filmového umění a věd budou vyhlášeny v neděli 26. února v Los Angeles. Tajemství, kdo si odnese zlaté sošky Oscara, střeží už od roku 1934 poradenská společnost PwC.

Účetní dohlížejí na jednotnost a správnost tajného hlasování, výsledky evidují v tabulkách a zodpovídají za jejich důvěrnost až do vyhlášení výherců v živém vysílání.

Nejlepší filmové počiny za uplynulý rok volí celkem šest tisíc členů Akademie filmového umění. "Naší prací je sečíst hlasy pro nominace i finální rozhodnutí," uvedli pro Huffington Post Martha Ruizová a Brian Cullinan z PwC.

Počítání výsledků trvá tři dny

Jakmile jsou oznámeny nominace, hlasuje se znovu, tentokrát již o výhercích. Toto kolo tajného hlasování se koná týden před slavnostním vyhlášením a vybraní zaměstnanci pak mají celkem tři dny na to, aby výsledky spočítali.

Práce na Oscarech provází rozsáhlé bezpečnostní opatření. Žádný člen týmu, který se na počítání podílí, například nesmí vidět více než menší kousek hlasovacích lístků k jakékoliv kategorii. Finální tabulku vítězů zpracovávají pouze dva lidi. Těmi jsou výše zmínění Martha Ruizová a Brian Cullinan, právě oni dva jako jediní na celém světě znají výsledky ještě před slavnostním vyhlášením.

Po několikeré kontrole správnosti výsledků se jména výherců vkládají do obálek. Tyto obálky jsou vloženy do kufříku, který je až do oscarového víkendu uschován na tajném místě.

Připraveni na všechno

Zajímavostí je, že se výsledky nikam jinam než do obálek nevkládají. Ruizová s Cullinanem si tedy musí pamatovat jména všech výherců ve všech kategoriích. Každý z nich má svůj kufřík s totožnými obálkami a do Los Angeles přijíždí každý z nich po jiné trase. Kufříky mají až do samotného vyhlášení.

Na předávání Oscarů v roce 2014 si Cate Blanchett z Cullinana vystřelila tím, že se mu snažila kufřík naoko ukrást. Uvnitř přitom bylo její jméno jakožto vítězky kategorie Nejlepší herečka.

Při vyhlašování ani na toaletu

V kufříku si hlídači výsledků nosí kromě obálek s vítězi taky svačinu. "Je to dlouhá noc a cereální tyčinka je až do skončení předávacího ceremoniálu naší jedinou stravou," sdělili.

Při ceremoniálu stojí každý z nich na jedné straně zákulisí pódia a každou obálku předávají přímo do rukou vyhlašovateli každé kategorie. Své místo neopouští ani proto, aby si odskočili na toaletu "Jsme tak soustředění na svou práci, že nám hodiny stání nevadí," dodali strážci. Svoji práci však mají rádi. "Myslíme si, že máme nejlepší práci v oboru účetnictví," shodují se.

Filmový kritik Kamil Fila představil devět snímků, které soupeří o Oscara v kategorii Nejlepší film, a zkusil si zatipovat vítěze. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy