Tajemný autor graffiti Banksy je Robert Del Naja z Massive Attack, prořekl se hudebník Goldie

Kultura Kultura
23. 6. 2017 11:27
Britský DJ a vizuální umělec Goldie se v rozhovoru pro podcast Distraction Pieces prořekl, že nejslavnější autor graffiti Banksy je člen kapely Massive Attack Robert Del Naja.
Protest na pomezí graffiti a instalace od Banksyho.
Protest na pomezí graffiti a instalace od Banksyho. | Foto: DeptfordJon / Foter / CC BY

Kdo je muž, jenž se ke společenským a politickým událostem vyjadřuje skrz kontroverzní graffiti a pouliční instalace? Svět ho zná pod přezdívkou Banksy a ví, že pochází z britského Bristolu - ze stejného místa, odkud vzešla jedna z nejslavnějších kapel 90. let Massive Attack.

Už několikrát proto padlo podezření na zakládajícího člena Massive Attack Roberta Del Naja, jenž se výtvarnému umění a graffiti věnoval od dětství. On sám to však nikdy nepotvrdil.

Mapa vztahu Banksyho graffiti a koncertů Massive Attack
Mapa vztahu Banksyho graffiti a koncertů Massive Attack | Foto: MaiOnline

Nyní to za něj "mimoděk" udělal kolega hudebník a vizuální umělec Goldie. V podcastovém rozhovoru Distraction Pieces na webu scroobiuspip.co.uk, kde šla okolo 35. minuty řeč také o komerčním využití graffiti, poznamenal:

"Dejte na triko komiksový nápis, podepište to Banksy a máte vyděláno. Jako nic proti Robovi, je skvělý umělec a myslím, že se mu podařilo umění otočit vzhůru nohama." Poté, co si uvědomil, co prohlásil, změnil okamžitě téma a začal mluvit o podobné situaci v jazzu. Zpovídající se už k prozrazenému jménu nevrátil a ani se informaci nepodivil. 

Banksy jsme my všichni

Podezření na Roberta Del Naja se v médiích objevuje opakovaně, například loni v září list Daily Mail uvedl, že je šéfem celé skupiny, která pro Banksyho pracuje. Jeho graffiti totiž pravidelně vznikala nedaleko míst, kde Massive Attack koncertovali anebo kde se Del Naja pohyboval.

Hudebník na jednom z loňských vystoupení Massive Attack ovšem prohlásil, že Banksy jsou "oni všichni" a zvěsti o jeho tajné identitě jsou prý přehnané. "Vaše přání je otcem myšlenky," dodal tehdy.

A například List The Mail On Sunday už roku 2008 napsal, že Banksy se ve skutečnosti jmenuje Robin Gunningham, pochází z dobře zajištěné středostavovské rodiny a chodil na soukromou Bristol Cathedral School, kde je školné téměř 10 tisíc liber ročně.

V současné době probíhá Banksyho výstava v Amsterdamu. I na ní je část textového doprovodu věnovaná inspiraci bristolskými Massive Attack. 

 

Právě se děje

Další zprávy