Sziget: Festivalové městečko hostí 300 000 lidí

Roman Staněk
13. 8. 2007 20:00
Jak se žije na hudebním festivalu

Sziget - Pošta, odkud můžete poslat pohled nebo zaplatit složenky, směnárny a dlouhé fronty u desítek bankomatů. Hudební festival může nabízet i poněkud nestandardní služby. Festivalové městečko, které vzniklo na jednom ostrově na Dunaji nedaleko centra Budapeště, si žije vlastním životem.

Spojení se světem za dunajským veletokem zajišťují telefonní automaty nebo internetové kavárny. Fotolab zase umožnuje do druhého dne vyvolat fotografie, které siveselící se úřastníci právě nafotili.

Sziget Speciál: čtěte ZDE

"Obchodní čtvrť" zde nabízí nepřeberné množství originálních butiků či autorských dílen, jako je například Cíkombákon, která nabízí trička s motivem tří různých zvířátek

Na své si přijdou také zastánci radikální vlny Straight Edge. Ve specializovaném butiku si peníze, které ušetří za jídlo, alkohol a cigarety mohou koupit originální trika s SE motivem. Jak už je totiž u SE zvykem, všechno je radikální i cena pohybující se kolem 30 EUR za kus.

Kdo však chtěl zůstat úplně svým, nemohl udělat nic lepšího, než že si potisk na triko vymyslel a nechal rovnou v městečku vyrobit. K tomu ještě originální tetování, copánky a nebo alespoň hennu a budete se mez dalšími 300 000 účastníky jedinečně.

Cítit se jedinečně jde pouze, cítí li se člověk dobře a zdravě. Ke zlepšení jeho tělesné i duševní schránky slouží nonstop lékárna, praktický lékař, předražená jóga a thajské masáže, restaurace se zdravou výživou. Ve "filozofikai iskole Új Akropolis" si zase zájemci mohli střihnout partičku šachu.

Návštěvníci festivalu mají také možnost anonymního testu HIV, nebo na radu v protidrogovém stanu. K mému úžasu je ve stanu pro pomoc drogově závislým neustále plno a ještě předním se stojí fronty.

Co se týče otázek víry, nejdále na ostrově zašli Židé, kteří si otevřeli stánek "Israel" a nabízejí v něm možnost pohovořit si s rabínem. Jakási forma spovědi, která je u Křesťanů zcela zdarma, zde stojí 10 forintů (cca. 1 Kč). Faktem je, že v kostele Vám ke zpovědi nehraje na plné koule Matisyahu.

Návštěva pěnové koupele byla pro mnoho účastníků stejným zážitkem jako bungee jumping nebo lezecká stěna
Návštěva pěnové koupele byla pro mnoho účastníků stejným zážitkem jako bungee jumping nebo lezecká stěna | Foto: Reuters

Svůj sektor zde také měly neziskové a ekologické organizace. Sziget měl být zeleným festivalem plných košů na tříděný odpad a ekologického vzdělávání. Pravda je však taková, že kromě několika malých košů na pet-lahve a sklo, které byly za 5 minut plné, se zde netřídilo nic.

A když návštěvníkům po tom všem hudebním i jiném vysílení vyhládne, není nad to, dát si nějakou z předražených maďarských dobrot. Bezkonkurenční langoš, na který se zde stály fronty stojí 350 forintů (asi 40 korun). Další specialitou je také kuntoskalács (kynteskaláč) , u nás známý pod názvem točník.

 

Právě se děje

Další zprávy