Suzanne Vega začíná putovat s Čechomorem

Kultura Kultura, Rred Kul
21. 7. 2009 15:10
Hraje na Lokti, v Praze, ve Žďáru a sama Hradišti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zní to trochu jako jedna z legend o pokladech a nadpřirozených bytostech, jejichž četbu skupina Čechomor doprovází už na druhém na CD o pověstech ze zámků a hradů.

V Lokti v přírodní amfiteátru pod hradem v úterý večer začne minisérie tří společných vystoupení Čechomoru s americkou písničkářkou a kytaristkou Suzanne Vega. Další vystoupení hned ve středu v pražských Žlutých lázních a ve čtvrtek na nádvoří zámku ve Žďáru nad Sázavou.

V loketském amfiteátru od 20 hodin zahraje nejdříve předkapela Bílá nemoc, poté se na scéně objeví Čechomor se zhruba hodinovým blokem písniček. O závěr večera se pak postará Suzanne Vega. Podle pořadatelů, kteří očekávají návštěvu přibližně 4000 lidí.

Není prý vyloučeno, že definitivní tečku za koncertem udělají Vega s Čechomorem v několika společných písních. Stejné schéma bude mít o den později i koncert ve  Žlutých lázních, kam Suzanne Vega pozvala Václava Havla, jehož je velkou příznivkyní.

  Čtěte také:
Suzanne Vega tentokrát přijela jako newyorská rockerka
Suzanne Vega posílá zprávu o N. Y.

Po  společné sérii zakončené ve Žďáru pak čeká zpěvačku vystoupení v Uherském Hradišti plánované na 26. července - už bez Čechomoru; od miniturné je oddělí i její zastávka v Budapešti. Open-air koncert na místním náměstí je součástí doprovodného hudebního programu 35. Letní filmové školy. Pořadatelé první tisícovce zájemců umožní vstup zdarma.

"Ten projekt jsme plánovali poslední tři roky. Suzanne Vega je vynikající zpěvačka, jejíž projev je velmi blízký tomu, co hrajeme. Proto jsme rádi, že se nám letos konečně podařilo domluvit společné termíny," prohlašuje houslista a zpěvák Čechomoru Karel Holas.

Foto: EMI

Nejprve se prý snažili zkontaktovat přes českého promotéra, pak se vypravili na její loňský koncert, kde se setkali a kde slíbila, že si poslechne jejich desku. Na začátku letošního roku pak přišla zpráva, že kývla na společná vystoupení.

Sama zpěvačka nicméně v jednom z letošních rozhovorů pro česká média řekla, že kapelu na miniturné vybrali promotéři. Svou roli v nadcházejícím společném miniturné tak určitě hraje i fakt, že Vega je Česku nejen kvůli Havlovi tradičně nakloněná a často se sem vrací.

Nyní se tu představí už podesáté. Poprvé to bylo v květnu 1993 v pražské Lucerně, naposledy loni v pražském Kongresovém centru. Přijíždí stále ještě v rámci turné na podporu svého posledního alba Beauty & Crime, které vyšlo v roce 2007 a jímž zpěvačka započala spolupráci s labelem Blue Note.

Deska v mnohém navazuje na newyorskou písničkářskou školu reprezentovanou například Lou Reedem nebo Patti Smith. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Beauty & Crime několik skladeb přímo New Yorku věnuje. Anniversary vypráví o prvním výročí útoků 11. září, Angel's Doorway vykresluje momentku ze života policajta z Ground Zero a New York Is a Woman poeticky glosuje město, které nikdy nespí.

Dalším hitem je Frank & Ava, skladba rozkročená mezi minulost a přítomnost, která výraznými bicími ilustruje bouřlivý vztah mezi Frankem Sinatrou a Avou Gardner.

Tato "newyorská" podoba si žádá i rockovější podání naživo, jak ukázala loni v Kongresovém centru. Vystoupení bylo na hony vzdálené křehkému písničkářství s akustickou kytarou, jež Vega předvedla na svém prvním tuzemském vystoupení. Mini kapelu ve složení kde ji kytarista Gerry Leonard a baskytarista Mike Visceglia si přiváží i nyní.

Suzanne Vega začala vystupovat ve druhé polovině sedmdesátých let v newyorských klubech a její tvorbu ovlivnili další američtí (folk)rockoví interpreti jako Bob Dylan, Lou Reed, Leonard Cohen nebo Joni Mitchell.

Eponymní debutové album vydala v roce 1985, velký hit Luka s nominací na Grammy ale přišel až o dva roky později. Největší úspěch měla Suzanne Vega s písní Tom´s Diner: melodicky silná píseň byla nejdřív jen ve verzi a capella, k posluchačům jí pomohl až původně bootlegový remix dvojice DNA. Píseň v nové verzi následně Vega přijala za svou.

Krom toho je písničkářka označována za "matku mp3" - protože jeden  z tvůrců tohoto formátu, Karlheinz Brandenburg, na základě skladby Tom´s Diner vylepšil algoritmus komprese.

 

Právě se děje

Další zprávy