Štyrského obraz Kominík a sněhulák se prodal za rekordních 23,6 milionu

ČTK ČTK
21. 5. 2017 17:48
Kominík a sněhulák, obraz Jindřicha Štýrského, se v neděli prodal na aukci v Praze za 19 milionů korun, včetně aukční přirážky za 23,6 milionů. Je to nový aukční rekord tohoto malíře. Dosud nejdražším Štyrského dílem na tuzemském aukčním trhu byl obraz Maldoror, který se před osmi lety prodal za 11 milionů korun bez aukční přirážky, s ní pak za 12,76 milionu. Ještě další tři díla překročila hranici deseti milionů korun.
Foto: ČTK

Praha - Obraz Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák se na dnešní aukci v Praze prodal za 19 milionů korun, kupec za něj celkem včetně aukční přirážky zaplatil 23,6 milionu korun. Vyvolávací cena díla byla 14,5 milionu korun. Jedná se o nový aukční rekord tohoto malíře, informovali pořadatelé aukce ze společnosti European Arts.

Dosud nejdražším Štyrského dílem na tuzemském aukčním trhu byl obraz Maldoror, který se před osmi lety prodal za 11 milionů korun bez aukční přirážky, s ní pak za 12,76 milionu. Ještě další tři díla překročila hranici deseti milionů korun. Loni na trhu nebyly žádné Štyrského malby, prodaly se ale všechny tři koláže, které se nabízely, a to za částky přes milion korun.

Štyrského obraz Kominík a sněhulák pochází z počátků jeho prvního pařížského pobytu. Olej na plátně o rozměrech 70,5 krát 50,5 centimetrů byl vystaven pod francouzským názvem Ramoneur et bonhomme de neige na výstavě artificialismu v Paříži na přelomu let 1925 - 1926 a po dlouhá desetiletí byl potom v majetku jediné východočeské rodiny, takže byl znám pouze z černobílé reprodukce.

Obraz je podle historika umění Karla Srpka důležitý pro poznání rané artificialistické Štyrského fáze, ve které se, obdobně jako Toyen, pokusil propojit abstraktní plány a konkrétní detaily.

 

Právě se děje

Další zprávy