Steve Morell: CD je mrtvé médium, ale plakat nebudu

Pavel Turek
1. 10. 2008 18:00
České kapely vystoupí v pátek na předním berlínském festivalu.
Foto: Monika Pokorná

Dokončení rozhovoru se Stevem Morellem

Vedeš label a sleduješ berlínskou scénu už téměř šest sedm let. Jak se to město vyvíjí? Zdá se, že pořád přitahuje víc a víc cizinců.
Když se podíváš na náš leták, kde je Braniborská brána, tak uvidíš nápis City of Refuge. Tak Berlín vnímám, jako velký utečenecký tábor. A zajímavé je, že to funguje. Vše, o co se vládnoucí garnitury světa naoko snaží - mír mezi národy, snášenlivost - v Berlíně funguje samo. Žiju v Kreuzbergu a v domě se mnou bydlí jeden Palestinec, jeden Izraelec, Američani, Turci a nemáme problém zvonit na sebe, když někomu dojdou rajčata nebo papriky.

Nevím, proč zrovna v Berlíně to funguje. Ale nikdy to nebylo typické německé město - před válkou ani po válce. Když vidíš, kolik Američanů, Izraelců, Čechů, Australanů se sem stěhuje, tak to je příznak doby. Často jdeš večer ven a mluvíš jen anglicky.

Jsem hodně skeptický k současné podobě demokracie. Když se zamyslíš ve větším měřítku, tak před 70 lety opouštěli lidé Německo, prchali do Ameriky, Izraele, ale nyní se sem další generace vrací. Co to znamená? Opravdu by umělci a mladí lidé opouštěli své země, kdyby v nich fungovala demokracie?  

Foto: Michnova

A jak se to odráží v hudbě?
Vzniká tu spousta nových stylů; nenávidím škatulky typu nu-rave, protože předtím by se něčemu podobnému říkalo electroclash, ale pro mě je teď maximálně aktuální cosi, čemu bych říkal "new new wave". Jestli si vybavíš text Search and Destroy od Iggy Popa, tak tam zpívá: "Look out, honey, I'm using technology." To je jediné, o co jde. Řekl bych, že je zřejmé, že se nyní hodně vrací vlivy rock'n'rollu a prog rocku. Ostatně to je znát i na tom, co hrají Kill the Dandies, popsal bych to jako psychedelický rock'n'roll. Lidé znovu poslouchají kapely jako Jesus and Mary Chain - ještě před deseti lety by nikdo nečekal, že se to vrátí.

Docela často DJuješ v Praze. Má z tvého pohledu naše scéna vůbec co nabídnout v porovnání s tím, jak masivní je noční život v Berlíně?
Řeknu ti, že české publikum je vždy vděčnější než berlínské, a není divu. Protože v Berlíně jedou party nonstop od pondělí do pondělí. Proto lidé nejsou ani nijak moc odvázaní, spíš kritičtější. V Čechách mají lidé na party vždycky razantní nástup, chtějí z toho vytěžit.

Foto: Monika Pokorná

Ale mám pocit, že pokud Praha neustrne, tak by se z ní v následujících letech mohlo stát kreativní centrum - cosi jako mix Paříže a Berlína. Už je znát, že u vás přibývá komunita orientovaná na styl, módu, hudbu. A mám pocit, že lidé kolem promotérů jako Scrape Sound, D Smack U a Recyclit dělají strašně moc užitečnou práci v tom, jaké interprety vozí do Prahy. DJ Tvyks je taky skvělej. Pomáhají kultivovat prostředí, a to dává naději, že se to u vás rozjede. Vždyť z Berlína je to blíž do Prahy než do Hamburku.

Pustil ses do docela odvážných změn, vydáváš sólové album, poprvé na něm zpíváš a rozhodně to nebude nic ve stylu, který děláš třeba se Scandals.
A taky na něm mám muzikanty, kteří jsou velmi známí.

Skoro celí Einstürzende Neubauten.
No, jenom část: Hacke, Arbeit a Unruh. Ale mám tam i členy Warren Suicide. A dokonce duet s Češkou Monique Pokornou. Už podle názvu poznáš, že jde o konceptuální album, jmenuje se The Life & Death of Jimmy Pheres & His Rise from the Underworld. V zásadě jde o to, že Jimmy Pheres přichází na svět a to, co mu na začátku připadá úžasné, už se v druhé polovině tak nezdá. A jak jsi asi pochopil, vydáme ho jako download a na vinylu. 

Foto: Michnova

Plánuju také turné a když to bude možné a někteří z hostů, kteří hrají na desce, budou mít čas, připojí se i naživo, ale jinak pojedu s úplně jinou kapelou. Mám třeba hodně rád IAMX nebo Marilyna Mansona, ale jejich koncerty jsou všude stejný: v Londýně jako v Paříži. Mě zajímá okamžitá spontánní reakce na publikum, proč třeba nezahrát sedmiminutovou verzi jinak tříminutové skladby.

Moje deska bude totálně odlišná od mých remixů nebo djingu, chci udělat něco, co budou moct lidé poslouchat i po letech. Lidé se vrací k deskám Marca Bolana, Davida Bowieho nebo Scotta Walkera, ale koho bude zajímat Mijk van Dijk nebo Svan Vath? Zvlášť teď, když už odzvonilo extázi. Strašně rád bych vytvořil něco, co pár let vydrží.        

 

Právě se děje

Další zprávy