Státní opera se dočká důkladné rekonstrukce, ne pocukrování

ČTK ČTK
30. 1. 2015 14:09
Čáska na komplexní rekonstrukci Státní opery narostla oproti původním plánům na dvojnásobek. Bude stát 715 milionů korun a začne 1. července 2016.
Státní opera.
Státní opera. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Komplexní rekonstrukce historické a provozní budovy pražské Státní opery, která by měla začít 1. července 2016, bude stát 715 milionů korun. Původně se hovořilo o poloviční částce. Opravy by měly začít po skončení sezony Opery Národního divadla 2015/2016. 

Ministerstvo kultury před třemi lety oznámilo, že rekonstrukce bude do roku 2017 stát celkem 360 milionů korun, o 110 milionů korun více, než bylo oznámeno dříve. Původně zvažovaná částka prý nezahrnovala všechny části stavby a obnovu technických zařízení. Loni v říjnu po návštěvě budovy Státní opery hovořil ministr kultury Daniel Herman o 665 milionech korun do roku 2018, nyní se poskytnutá částka vyšplhala na 715 milionů korun.

"Polovina částky, která byla plánována minulými vládami, by nebyla dostatečná a vedlo by to k jakémusi 'pocukrování' té budovy. Při kontrolním dnu jsem měl možnost navštívit zázemí budovy opery a viděl jsem ty technické problémy, kde například dochází k poklesu pod točnou pod hledištěm," řekl ministr Herman. "Proto jsme vyjednali navýšení rozpočtu, aby mohlo dojít k opravdu zevrubné generální rekonstrukci, aby mohla být na dalších několik desetiletí zajištěna její plnohodnotná funkčnost," dodal.

Historická budova Státní opery bude podle ministra blíže nespecifikovaný čas uzavřena. "V žádném případě to však neznamená, že bude soubor Opery Národního divadla rozpuštěn. Budeme pro umělce hledat uplatnění v jiných souborech Národního divadla," uvedl Herman.

Největší bolestí staré budovy jsou podle ředitele Národního divadla Jana Buriana rozvody - zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je i sanace vlhkosti. Uskuteční se také restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy. V divadle budou opraveny šatny umělců i sociální zázemí.

O navýšení peněz pro bývalou Státní operu Praha, která je od 1. ledna 2012 součástí Národního divadla, rozhodla vláda. Dvojnásobné zvýšení původní částky na rekonstrukci souvisí se navýšením rozpočtu ministerstva kultury o 2,3 miliardy korun na 10,9 miliardy korun.

Zvýšení rozpočtu ministerstva považuje Herman za úspěch svého ročního působení v čele rezortu. Jde o 0,89 procenta ze státního rozpočtu; vláda se podobně jako mnohé kabinety předtím přihlásila k usilování o jedno procento pro kulturu ze státního rozpočtu. Uvedla, že ho chce dosáhnout na konci svého mandátu - a prý bez peněz, které přes rozpočet ministerstva kultury směřují církvím. Letošní rozpočet činí 0,89 procenta včetně výdajů na církve, bez nich je to 0,74 procenta státního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy