Statečná srdce se Breivikem nenechají zastrašit

Jan Gregor Jan Gregor
4. 3. 2013 16:33
Zahajovací film Jednoho světa připomíná masakr na ostrově Utoya
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Na atraktivitě filmu norské režisérky Kari Anne Moe Statečná srdce dodává skutečnost, že do jeho natáčení zasáhl předloňský masakr na ostrově Utoya. Film dnes zahajuje festival Jeden svět 2013.

Ale empatický portrét čtyř studentů, kteří vkládají svůj veškerý volný čas do služeb politické agitace, by měl sílu zaujmout i bez přímého svědectví jedné z hrdinek o vražedném řádění Anderse Breivika.

Foto: Aktuálně.cz

Při sledování filmu autorky, která se sama v minulosti aktivně podílela na mládežnické levicové scéně, si člověk uvědomí, jak vyspělá je norská demokracie a proč si masový vrah Breivik vybral ke svému útoku právě letní tábor sociálnědemokratické mládeže.

Přirozená aktivita mladých lidí, kteří se zapojují do veřejného života a se vší vervou a vážností se učí rétorice a tříbení názorů v studentských politických debatách, musela teroristu iritovat. Už proto, že se v nich pěstuje výchova k toleranci a úcta k respektu k jiným názorům.  

Boj o život na ostrově Utoya

Takhle to zní skoro školometsky, ale dokument Kari Anne Moe je všechno, jen ne suchopárný. Režisérka měla štěstí na čtveřici zajímavě vykreslených hrdinů. Šestnáctiletá Sana se zapojuje do kampaně vyhraněně levicových socialistů. Bere se hlavně za práva muslimské komunity, do níž patří. Haakon je konzervativec s pohnutým rodinným osudem. Spolu s kamarádem má cíl protlačit se do místního zastupitelstva.

Henrik je aktivním příznivcem pravicově populistické Strany pokroku. Má největší problém obhajovat před svými vrstevníky extrémní a xenofobní stanoviska strany, ale rasista to každopádně není. Jeho matka je mulatka a ve volném čase trénuje juniorské fotbalové mužstvo složené i z přistěhovalců.

A poslední protagonistkou je přívrženkyně Strany práce Johanne, ambiciózní mladá dívka ze středostavovské rodiny, která sní o kariéře v OSN, než její jasně nalajnované plány nabourá masakr 22. července.

Foto: Jeden svět

Z toho, jak Johanne popisuje boj o život při útoku šíleného střelce, mrazí, ale režisérka dokáže udržet pozornost po celé dvě hodiny stopáže i ryze filmovými prostředky. Střídá „mluvící hlavy" s reportážními pasážemi a lehce inscenovanými výjevy ze soukromí mladých hrdinů.

Z postupů hraného filmu přebírá klipové montáže podkreslené emotivní hudbou, většinou typicky melancholickým skandinávským popem. Film je vůbec cílen vědomě na cílovou skupinu vrstevníků teenagerských hrdinů, aniž by se jim podbízel.

Statečná srdce budou zahajovat festival Jeden svět a je to dobrá volba. V rámci průřezového tématu Bojíte se snášet? je to jeden z těch zřídkavých filmů, který neukazuje zmar, ale ukazuje pozitivní příklad. Bere nás na exkurzi do světa, kde tolerance, občanská společnost a zájem o věci veřejné jsou ve společnosti zakořeněné tak silně, že je nezničí žádný vraždící maniak.

Festival Jeden svět 2013 film Statečná srdce promítá:

04.03., 19:30  Světozor velký sál
04.03., 20:00  Lucerna 
09.03., 18:00  Světozor
13.03., 20:00  Městská knihovna

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy