Spisovatel Vladimír Páral slaví pětaosmdesátiny. Témata čerpal ve vztahu i v sídlištním životě

ČTK ČTK
9. 8. 2017 9:35
Spisovatel a chemik Vladimír Páral slaví 10. srpna pětaosmdesáté narozeniny. Literárně debutoval v roce 1962 pod pseudonymem Jan Laban humoreskou na pokračování Šest pekelných nocí. Mezi jeho nejznámější díla se řadí Soukromá vichřice, Milenci a vrazi či Profesionální žena.
Vladimír Práral.
Vladimír Práral. | Foto: ČTK

Spisovatel Vladimír Páral patří k čtenářsky nejúspěšnějším českým literátům posledního půlstoletí. Mezi jeho nejznámější díla se řadí Soukromá vichřice, Milenci a vrazi či Profesionální žena, jeho romány byly úspěšně zfilmovány nebo převedena do divadelní podoby. V roce 2010 dostal Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře.

Pražský rodák přišel na svět 10. srpna 1932. Vystudoval chemické inženýrství na Vysoké škole chemicko-technologické v Pardubicích a až do roku 1967 pracoval v různých chemičkách, naposledy v Ústí nad Labem.

Literárně debutoval v roce 1962 pod pseudonymem Jan Laban humoreskou na pokračování Šest pekelných nocí. O dva roky později slavil velký úspěch u čtenářů i kritiky s knihou Veletrh splněných přání a zařadil se mezi přední prozaiky domácí literatury.

Témata pro svá díla nacházel mimo jiné v partnerském soužití. Náměty čerpal i ze zkušeností s ubytovnami a podnájmy, ze stereotypu sídlištního života nebo později z cest do Asie, podnícených zájmem o jógu a meditace. O jógu se začal intenzivněji zajímat po smrti své ženy koncem 80. let. Je též autorem vědeckofantastických příběhů.

Jeho tvorba prodělala podle kritiky kvalitativní oblouk od razantní a umělecky pronikavé satiry k opatrné a zdrženlivé komunální nadsázce a idyle až na pokraj triviálního čtiva. Jeho děl se dosud prodalo přes tři miliony výtisků.

 

Právě se děje

Další zprávy