South Park bojuje se scientology

BBC
20. 3. 2006 9:00
Londýn - Americká televizní stanice Comedy Central odmítla odvysílat epizodu South Parku, která se posmívala scientologické církvi a Tomu Cruiseovi.

"Takže scientologie, TUHLE bitvu jsi možná vyhrála, ale milionletá válka o zeměkouli teprve začala!" vzkázali v reakci autoři seriálu Trey Parker a Matt Stone přes deník Variety a obnovili tak svůj "boj" se scientologií.

Šéfova oslava

Stanice Comedy Central uvedla, že tahle změna programu umožnila odvysílat navíc dvě epizody, v nichž scientolog Isaac Hayes namluvil roli kuchaře Šéfa. Hayes své účinkování v South Parku minulý týden paradoxně ukončil právě proto, protože se mu nelíbilo, že si seriál dělá legraci z náboženství.

Parker se Stonem v prohlášení dodali: "Dočasné znetečnění naší epizody nám NEZABRÁNÍ v tom, abychom udrželi thetany navždy uvězněné ve vašich ubohých lidských schránkách."

Trey Parker a Matt Stone, tvůrci South Parku a filmu Team America
Trey Parker a Matt Stone, tvůrci South Parku a filmu Team America | Foto: Aktuálně.cz

"Mluvčí Comedy Central prohlásil, že stanice chtěla "vzdát Šéfovi náležitou poctu odvysíláním dvou epizod, jimiž nejvíce proslul". Stanice zároveň popřela, že by epizodu, v níž se objevuje Tom Cruise, uložila k ledu na základě zpráv, že herec vyvíjí nátlak na její stažení z programu.

Cruise: Je to impossible

Také sám Cruise odmítl informace, podle nichž hrozil, že v případě odvysílání zmíněné epizody nebude propagovat svůj nejnovější film Mission Impossible:3. Snímek uvede v květnu do kin studio Paramount, které je stejně jako stanice Comedy Central vlastněno společností Viacom.

"Není to pravda," vyjádřil se ke zprávám Cruiseův mluvčí. "Mohu vám říci, že nikdy nic takového neprohlásil."  Cruise, který je otevřeným stoupencem scientologické církve, hrál v prvních dvou dílech filmu Mission Impossible hlavní roli.

Animovaný seriál Městečko South Park pravidelně "šťourá" do citlivých témat a scientologie není výjimkou. V nedávné epizodě například dosáhl Stan, jeden z členů party, tak skvělých výsledků ve scientologických testech, že ho stoupenci této církve začali pokládat za dalšího L. Rona Hubbarda, zesnulého autora sci-fi, který scientologickou církev založil.

Třiašedesátiletý Hayes v seriálu pravidelně vystupoval už od jeho premiéry na amerických obrazovkách v roce 1997. Nyní se však nechal slyšet, že pořad je necitlivý vůči "osobnímu duchovnímu přesvědčení". Stone nicméně uvedl, že Hayes v této věci "nikdy neměl problém", dokud tvůrci nezačali parodovat scientologickou církev, jejímž je členem.

 

Právě se děje

Další zprávy