SOUTĚŽ Vyhrajte nové album Vojty Dyka s B-Side Bandem

Kultura Kultura
5. 12. 2014 13:48
Nabízíme šest cédéček Deska, které je první společnou nahrávkou Vojtěcha Dyka a orchestru B-Side Band vedeného Josefem Buchtou.
Vojtěch Dyk & B-Side band vydali Desku.
Vojtěch Dyk & B-Side band vydali Desku. | Foto: Aktuálně.cz

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz CD nazvané Deska, které je první společnou nahrávkou Vojtěcha Dyka a orchstru B-Side Band.

Šesti vylosovaným výhercům album pošleme poštou. Soutěžit lze do pondělí 8. prosince (do 11:00). Odpovědi na soutěžní otázku zasílejte na mailovou adresu [email protected] s předmětem "Vojtěch Dyk Deska" a nezapomeňte uvést svou adresu.

Vojtěch Dyk s B-Side Bandem společné album pokřtili v úterý v pražské La Fabrice. Kmotrem nahrávky se stali Jana a Viktor Preissovi. Na jaře příštího roku podpoří vydání CD série koncertů Deska tour 2015, která začne 18. února v Třebíči a skončí v pražském Fórum Karlín.

Poslechněte si ukázku z alba Deska.
Poslechněte si ukázku z alba Deska.

"Album bude úplně jiné než naše předchozí nahrávky, protože je na něm většina autorských věcí. A pokud nejsou autorské, jsou tak předělané, že jsou stoprocentně jiné, než je posluchači znají," řekl Dyk.

Autorsky se na skladbách podíleli Ondřej Brousek, Boris Urbánek, kytarista B-Side Bandu Tomáš Vunderle Koudelka a další. Kromě toho se na desce objevuje bonus v podobě Dvořákova Larga v aranžmá Borise Urbánka.

"Od samého začátku mám ke skladbě Largo velmi intenzivní vztah. Možná proto, že je původem z časů, kdys ještě slovo bigband ani neexistovalo a až ruka a fantazie Borise Urbánka této skladbě vtiskla možnost i bigbandového nádechu," uvedl Dyk.

Podle Buchty je Deska výsledkem vývoje čtyřleté spolupráce Dyka s brněnským bandem. "Také je dílčím zakončením jedné etapy a krásnou výzvou k etapám dalším," dodal.

Spolupráci Dykovi nabídl šéf B-Side Bandu Josef Buchta. Výběr zpěváka, který by dokázal dobře frázovat, cítil swing a měl rád jazz, by měl být podle Buchty novým impulzem pro jeho big band s věkovým průměrem kolem třiceti let. Loni Dyk a B-Side Band pokřtili DVD se záznamem předloňského turné. Kmotrem nahrávky se stal uznávaný americký jazzový zpěvák Kurt Elling. Právě s tímto držitelem Grammy Dyk a B-Side Band absolvovali koncerty v Brně, Praze a Vídni.

Dyk, jemuž přinesla popularitu role ve filmu Ženy v pokušení, divácky nejúspěšnějším snímku roku 2010, před časem zdůrazňoval, že spolupráce s B-Side Bandem neznamená jeho odchod ze skupiny Nightwork. Populární kapela však již pozastavila své aktivity.

Soutěžní otázka:

Kdy se můžou fanoušci těšit na koncert Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu v pražském Fóru Kalín?

 

Právě se děje

Další zprávy