SOUTĚŽ Vyhrajte nová alba Tara Fuki, Kieslowski i Trabandu

Kultura Kultura
Aktualizováno 13. 12. 2014 13:56
Třem výhercům nabízíme balík čtyř alb, která patří k tomu nejlepšímu, co letos vzniklo na české alternativní scéně.
Vyhrajte nová alba Tara Fuki, Kieslowski, Trabandu a Zuby nehty.
Vyhrajte nová alba Tara Fuki, Kieslowski, Trabandu a Zuby nehty. | Foto: Indies Scope

Soutěž - Vyhrajte balík CD s nejúspěšnějšími tituly vydavatelství Indies Scope. Třem výhercům pošleme nová alba od kapel Tara Fuki, Zuby nehty, Kieslowski a Traband.

Soutěžit lze do pondělí 15. prosince (do 11:00). Odpovědi na soutěžní otázku uvedenou na konci textu zasílejte na mailovou adresu [email protected] s předmětem "Indies" a nezapomeňte uvést svou adresu, na níž máme balíček poslat.

A na co se tedy lze těšit?

Nahrávka dua Tara Fuki s titulem Winna opět potvrzuje vzájemné porozumění a tvůrčí jiskření mezi Dorotou Barovou a Andreou Konstankiiewicz. Tentokrát si vystačily bez hostů a dávají tak vzpomenout v tom nejlepším smyslu na svůj debut Piosenki do snu. Nyní se po čtyřech letech od čtvrté řadové nahrávky Sens spojily a propletly svá violoncella a hlasy a daly vzniknout devíti skladbám. „Od počátku jsme chtěly udělat desku zase samy, bez hostů. Cítily jsme, že materiál a nápady jsou silné. Samozřejmě, že to není úplně čistý záznam písní, jak je hrajeme na koncertech. Využily jsme možnosti nahrávacího studia a do některých skladeb jsme si dohrály a dozpívaly další melodie," říká Dorota Barová.

Poslechněte si Píseň písní z nového alba kapely Traband.
Poslechněte si Píseň písní z nového alba kapely Traband.

Nová deska Trabandu dostala název Vlnobeat a obsahuje čtrnáct skladeb Jardy Svobody, které s trochou nadsázky lze označit za směs radostného punku, radikálních lovestory a lyrických protestsongů. Beaty se vlní a těkají na základech tanečních a rockových rytmů, lapají feeling psychedelie let 60., nevynechají country a přes potrhaný punk se vrací k základům toho nejlepšího z Trabandu. Oproti předchozím albům ubylo příběhovosti a epické skladby posledních alb nyní zcela chybí. Album Vlnobeat vychází k 20. výročí existence Trabandu.

Podívejte se na video k písni Kusy ze stejnojmenného alba kapely Zuby nehty.
Podívejte se na video k písni Kusy ze stejnojmenného alba kapely Zuby nehty.

Legendární kapela české alternativní scény Zuby nehty natočila na zbrusu nové album s názvem Kusy třináct písní. Po patnácti letech se dámy sešly ve studiu pod producentským dohledem Miroslava Waneka. Kapela Zuby nehty vznikla na základech dívčí punkové kapely Dybbuk. Posledním albem „zubaček“ bylo album Loď odplouvá z roku 1999. Od té doby kapela i s několikaletými pauzami procházela různými sestavami, až se vrátila v téměř původním složení. „Impulsem bylo asi to, že Zuby nehty začaly víc hrát a vznikly nové písně. Takový výbuch ze všech stran. Zjistili jsme, že se fanouškům nové věci líbí, a že si je dokonce i prozpěvují. Pak už byl jen krůček k touze poskládat je dohromady a zjistit, jak vypadá naše mozaika po 15. letech“ sděluje Marka Míková, autorka více než poloviny písní na albu.

Duo Kieslowski vydalo svou novou desku Mezi lopatky na sklonku léta a tento týden za ni získalo nominaci na cenu Apollo pro nejlepší české album roku 2014. 'Urban folk', jak svou tvorbu Marie Kieslowski a David Pomahač nazývají, zcela vystihuje jejich přímočarý způsob, jak zpívat o vztahu mezi dvěma lidmi. Kieslowski na novince vykračují z písničkářského lo-fi undergroundu, a to rozhodně nejen díky producentovi, kterým se stal na Mezi lopatky Jan P. Muchow. Strhující dynamika, originální aranže, citlivé beaty, vtip, silné texty a výborný zvuk jen dokazuje, že Kieslowski je duo, které si rozumí.

Soutěžní otázka:
Napište název kapely, jejíž album bylo komerčně nejúspěšnější nahrávkou vydavatelství Indies Scope v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy