SOUTĚŽ Vyhrajte lístky na koncert legendy japonského jazzu!

Kultura Kultura
10. 2. 2015 16:02
Yosuke Yamashita vystoupí s triem Lotus Position v Divadle Archa. Nabízíme dvakrát dvě vstupenky zdarma.
Yosuke Yamashita.
Yosuke Yamashita. | Foto: Divadlo Archa

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz dvakrát dvě vstupenky na koncert japonského jazzmana Yosuke Yamashity s triem Lotus Position v Divadle Archa (20. února).

Odpověď na soutěžní otázku, kterou najdete na konci textu, posílejte do pátku 13. února (do 11:00) na mail [email protected] s předmětem Archa a pak už stačí jen mít štěstí při losování. Oba výherce budeme informovat mailem, jejich jména budou uvedena na guestlistu před představením.

Třiasedmdesátiletý pianista Yosuke Yamashita, vyznavač freejazzové bezbřehosti, dokázal při své minulé koncertní návštěvě Prahy téměř zdemolovat piano. V jeho novém triu Lotus Position zazní kromě bicích Akiry Horikoshi i tradiční japonská flétna sakuhači, na kterou hraje Akihito Obama.

Poslechněte si Yosuke Yamashitu ve skladbě Burning Piano.
Poslechněte si Yosuke Yamashitu ve skladbě Burning Piano.

Yamashita (1942) je jednou z nejvýznamnějších osobností japonského jazzu. Patřil k těm, kteří v 60. letech dokázali prolomit konzervativní kopírování amerických vzorů a pomohli tamní scénu pozvednout ke světové improvizátorské avantgardě. Do povědomí širší veřejnosti vstoupil mimo jiné i „koncertem v plamenech“, rituálním rozloučením se svým starým koncertním křídlem (2008).

Za svou dosavadní kariéru natočil více než čtyřicet alb v různých obsazeních. Průběžně vede i bigband, v jehož projevu se unikátně pojí swing s free jazzem. Je také uznávaným spisovatelem a esejistou.

Akihito Obama.
Akihito Obama. | Foto: Divadlo Archa

První profesionální hudební zkušenosti začal sbírat už od konce 50. let, kdy se po šestiletém studiu houslí přeorientoval jako teenager na klavír a v první polovině 60. let vystudoval soukromou tokijskou konzervatoř. Prvotní okouzlení lyrickým projevem amerického pianisty Billa Evanse pominulo u Yamashity ve chvíli, kdy zcela rozvolnil svoji závislost na tradičních jazzových formách a strukturách ve prospěch volného toku improvizace, typického pro free jazz. Ten se mu stal hlavním vyjadřovacím prostředkem po zbytek kariéry.

První nahrávky Yosuke Yamashita natočil už v první polovině 60. let, první vrchol jeho kariéry nastal po zformování tria s Akirou Sakatou na altsaxofon a Takeo Moriyamou na bicí. Trio absolvovalo v 70. letech několik úspěšných turné nejen po Japonsku, ale i v Evropě, včetně hraní na prestižním festivalu ve švýcarském Montreux. Na samém konci dekády se poprvé Yamashita podíval i do Spojených států, kde nejen koncertoval, ale navázal také kontakt s předním avantgardním souborem The Art Ensemble Of Chicago, s nímž spolupracoval. Mezi jeho další americké spolupracovníky z první ligy amerického jazzu a avantgardní hudby patřili Max Roach, Elvin Jones, Bill Laswell či Mal Waldron.

Akira Horikoshi.
Akira Horikoshi. | Foto: Divadlo Archa

V 80. letech sestavil Yosuke Yamashita "americké trio", jehož členy byli basista Cecil McBee a bubeník Pheeroan akLaff (které na začátku 90. let příležitostně rozšiřoval na kvarteto slavný saxofonista Joe Lovano). S ním se nejen podíval na další významné festivaly včetně newportského, ale také podepsal smlouvu s nadnárodním labelem Verve, u něhož vydal řadu alb a k 50. výročí jeho založení sólově zahrál ve slavné newyorské Carnegie Hall.

Soutěžní otázka:
Na jaký hudební nástroj začal Yosuke Yamashita hrát mezi devíti a patnácti roky?

 

Právě se děje

Další zprávy