SOUTĚŽ Vyhrajte lístky na íránský upírský western!

Kultura Kultura
8. 1. 2015 17:05
Nabízíme pětkrát dvě volné vstupenky na film Sama nocí tmou do pražských kin Světozor, Bio Oko a Aero.
Podívejte se na český trailer filmu Sama nocí tmou. | Video: Aerofilms

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz pět dvojic voucherů, které lze vyměnit za volné vstupenky na jednu z projekcí filmu Sama nocí tmou v pražských kinech Aero, Světozor a Oko až do konce února.

Odpověď na soutěžní otázku posílejte do pondělí 12. ledna (do 11:00) na mail [email protected] s předmětem UPÍR a pak už stačí jen mít štěstí při losování. Výherce budeme informovat mailem a zašleme jim vouchery poštou, proto nezapomeňte k odpovědi uvést svou adresu.

Podívejte se na ukázku z filmu Sama nocí tmou.
Podívejte se na ukázku z filmu Sama nocí tmou.

Za vizuálně výrazným celovečerním debutem íránské režisérky Any Lily Amirpour stojí americká produkční společnost SpectreVision herce Elijaha Wooda a již od svého prvního uvedení na festivalu Sundance vzbuzuje nadšené ohlasy mezi diváky i kritiky. Například filmový server IndieWIRE snímek loni v prosinci označil za druhý nejlepší film roku 2014 (jako jedničku zvolil film Chlapectví) a o režisérce mluví jako „o nejhustší režisérce současnosti“. Po necelém měsíci v amerických kinech film boduje v kategorii indie filmů také v žebříčcích návštěvnosti v USA. Do českých kin film vstoupil 8. ledna 2015.

Žánrový mash-up o imaginárním Zkaženém městě, domově dealerů, narkomanů a prostitutek, odráží režisérčinu zálibu v brakových filmových žánrech a kromě výrazné formální stránky se vyznačuje také promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury.

Podívejte se na ukázku z filmu Sama nocí tmou.
Podívejte se na ukázku z filmu Sama nocí tmou.

„Postavy jsou inspirovány mými zamilovanými pop ikonami z doby od 50. až po 90. léta, jako jsou James Dean, Sophia Loren, Ninja z kapely Die Antwoord a samozřejmě postava Upírky a její bezmezné možnosti. Přála jsem si, aby byl film vizuálně i pocitově nadčasový a navíc jsem chtěla důkladně završit mýtickou a fantaskní atmosféru příběhu, a z toho důvodu jsem ho natočila černobíle na anamorfický formát – film díky tomu působí takřka kresleným dojmem a rázem se z něj stalo dílo mísící žánry,“ vysvětluje režisérka filmu Ana Lily Amirpour.

Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou, což vystihuje paradoxní, leč výstižný podtitul filmu „íránský upírský western“. „Je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu,“ doplňuje režisérka.

Soutěžní otázka:
Jak se jmenuje píseň kapely White Lies, která zazní ve filmu Sama nocí tmou?

 

Právě se děje

Další zprávy