Sochy na Národním muzeu chátrají

ČTK, dab
7. 1. 2006 9:00
Praha - Sousoší nad průčelím budovy Národního muzea v Praze je v katastrofálním stavu.

Železné spoje mezi jeho částmi zkorodovaly a pískovcovým andělům hrozí odlomení rukou. Sochař Petr Váňa sochy obalil ocelovou sítí a vedení muzea se chystalo, že je v lednu snese k opravě.

Stanovisko Národního památkového ústavu (NPÚ) je však jiné - sochy včetně balustrády chce zabezpečit tak, aby pád jejich částí nemohl zranit chodce, a restaurovat je na místě.

Proti tomu se staví ředitel muzea Michal Lukeš. Nedovede si totiž představit, že by se sochy zabezpečovaly či opravovaly na střeše, jejíž stav je rovněž havarijní, a ohrožovaly by tak náhodné kolemjdoucí. Před dvanácti lety se z pylonu vinohradského divadla zřítila na chodník podobně zchátralá socha a jen náhodou se nikomu nic nestalo.

Podle hlavního konzervátora NPÚ Josefa Štulce mnoho z četných kamenosochařských prvků na budově muzea vyžaduje restauraci. Je však třeba postupovat standardně, tedy aby na nezbytné zabezpečení navázal důkladný restaurátorský průzkum. "Snímání a transport vždy představuje ohrožení památky, proto k němu lze přistoupit pouze výjimečně," uvedl Šulc ve stanovisku. Sejmutí soch následně nedoporučil odbor kultury a památkové péče pražského magistrátu.

V havarijním stavu je muzejní budova už léta. O nutné rekonstrukci se hovoří dlouho i proto, že si vyžádá přes čtyři miliardy korun. Podle ekonomického náměstka muzea Milana Plačka jsou přípravné práce, vyžadující i vystěhování sbírek, odhadnuty na pět let, následná rekonstrukce má trvat tři a půl roku, ale obě procedury se nejspíš protáhnou.

Poslední generální opravu Národní muzeum prodělalo v letech 1970-72, kdy se opravovala fasáda prostřílená ovětskými vojáky v srpnu 1968
Poslední generální opravu Národní muzeum prodělalo v letech 1970-72, kdy se opravovala fasáda prostřílená ovětskými vojáky v srpnu 1968 | Foto: Aktuálně.cz

Podle Lukeše ještě v lednu někteří poslanci předloží návrh na změnu zákona o Fondu národního majetku. "Tak by měly být uvolněny dvě miliardy korun, o které se muzeum napůl podělí s Národní knihovnou," řekl Lukeš, který bez peněz nemůže zahájit přípravné práce.

Už v polovině 90. let upozornil bývalý generální ředitel muzea Milan Stloukal poslance na katastrofální stav budovy. Odhadované náklady tehdy činily polovinu nynější sumy.

Muzeu neprospívá provoz na magistrále, která jej za minulého režimu sevřela z obou stran, ani provoz metra, jehož výstavba narušila odstřely statiku pravé části budovy. Havarijní je stav topení a rozvodů vody, požární hydranty jsou nefunkční. Problémy umocňují nové evropské normy i přísnější bezpečnostní předpisy.

 

Právě se děje

Další zprávy