Sochař Stefan Milkov vystavuje drobné kresby, které vznikaly během nocí

Hana Slívová Hana Slívová
7. 8. 2017 11:47
Jeden ze zakládajících členů slavné výtvarné skupiny 80. a 90. let Tvrdohlaví Stefan Milkov, známý nejvíce jako sochař, vystavuje v Boučkově statku na Malé Skále malé kresby, které vznikají v noci, často bezděčně a automaticky. Výstava je pojmenovaná Noční práce II a potrvá do 24. srpna.
Kresby Stefana Milkova.
Kresby Stefana Milkova. | Foto: Boučkův statek

Méně známou část své tvorby vystavuje sochař, designér, grafik a hudebník Stefan Milkov na Boučkově statku na Malé Skále. Výstava je pojmenovaná Noční práce II a potrvá do 24. srpna. 

Pozvánka na výstavu Noční práce II.
Pozvánka na výstavu Noční práce II. | Foto: ČTK

V návaznosti na loňskou přehlídku v pražské Galerii 1. patro představují Noční práce malé kresby, které vznikají v noci, často bezděčně a automaticky, podvědomě, anebo naopak usilovně při hledání sochařské formy. Vypovídají o hledání inspirace v dětství, v klasickém i soudobém umění i o přípravě na další fáze tvorby.

Stefan Milkov se po studiu na UMPRUM kolem poloviny 80. let zapojil do aktivit nově se rodící generace postmoderních umělců. Ještě za studií se spřátelil s Jaroslavem Rónou a Františkem Skálou a společně v roce 1987 založili jednu z tuzemských nejslavnějších výtvarných skupin Tvrdohlaví.

Stefan Milkov.
Stefan Milkov. | Foto: ČTK

Ve stejné době si Milkov vytvořil specifický výtvarný rukopis ovlivněný ironií, humorem a parodií, který se námětově točí kolem bájných a mytických postav a výjevů (Anděl, Golem, Atlant, Fénix, Jitřenka, Sluneční vůz). Objevují se v něm i témata křesťanská (Madona, Pieta) nebo rodina (Matka, Otec).

Vedle figurálních plastik vytváří Milkov také abstraktní sochy, v nichž jej zajímá zpracování vztahů mezi tvary. Je též autorem tři roky starého pomníku vědce Nikoly Tesly v pražských Dejvicích. 

 

Právě se děje

Další zprávy