Jeho kresby budou ještě dlouho komentovat naše mravenčí hemžení, vzpomíná výtvarník Slíva na Renčína

Jiří Slíva
5. 10. 2017 1:20
Výtvarník Jiří Slíva vzpomíná na svého kolegu (nejen) z časopisu Mladý svět Vladimíra Renčína, který zemřel ve věku 75 let. “Přemýšlel jsem o původních kořenech naší kreslířské inspirace a uvědomil jsem si, že řada z nás ji měla v moderní francouzské karikatuře,” píše v textu pro Aktuálně.cz.
Humor Vladimíra Renčína.
Humor Vladimíra Renčína. | Foto: Vladimír Renčín

Vladimír byl individualista, v žádném případě nějaký rozchechtaný hospodský brach.

Vídávali jsme se na různých setkáních kolegů - karikaturistů týdeníku Mladý svět, na výstavách nebo na jarních víkendech, které pořádaly jihočeské Papírny Štětí. Byl přátelský, ale sedával tak trochu v koutku a brzy po přípitku se stáhl zase do "samoty".

Foto: Vladimír Renčín

Mimochodem, na zadní stránku Mladého světa se možná bude jednou vzpomínat jako na zvláštní bílou vránu 70. a 80. let, jako na vynikající možnost každotýdenní publikace vždy pěti kreseb jednoho ze skupiny Holý, Jiránek, Renčín, Barták, Hrubý, já a později i Matuška a Johanus.

Posílali jsme si pak PFky. Vláďa byl z Hradce Králové, pak jsem ale slyšel, že se odstěhoval na chalupu a že má trochu sníženou komunikační schopnost. Mrzelo mě to, protože to bylo v době, kdy odešel další karikaturistický velikán Vladimír Jiránek.

Přemýšlel jsem o původních kořenech naší kreslířské inspirace a uvědomil jsem si, že řada z nás se inspirovala moderní francouzskou karikaturou. U Renčína to byl Jean-Jacques Sempé, u Jiránka Jean Bosc a Georges Wolinski, u Bartáka Chaval a u mě Roland Topor.

Renčín také kongeniálně ilustroval knížky Vojtěcha Steklače Boříkovy lapálie, inspirované řadou knih o patáliích Mikuláše od René Goscinnyho. Ty ve Francii obrázky opatřil právě Sempé.

Ve volných kresbách geniálně spojoval aforistické a trefné výroky, reagující na zdánlivě aktuální, ale vlastně historicky se opakující situace, s jejich kreslenými "nositeli".

Myslím, že řada jeho kreseb bude ještě dlouho a překvapivě aktuálně komentovat naše mravenčí hemžení.

 

Právě se děje

Další zprávy