Shakespeare tvořil s pomocníky, tvrdí nový výzkum

Kultura Kultura
25. 4. 2012 15:47
Spolupráce autorů byla běžná, svět ale chtěl v Shakespearovi vidět génia
Stanley Wells a nově objevený Shakespearův portrét
Stanley Wells a nově objevený Shakespearův portrét | Foto: Reuters

Oxford - William Shakespeare možná nebyl až tak geniální osobností, za jakou ho celý svět dodnes považoval. Alespoň to tvrdí výzkum vědců z Oxfordu, kteří jsou přesvědčeni, že u minimálně jedné divadelní hry pomáhal legendárnímu spisovateli další autor. K zajímavému zjištění akademikům pomohla důkladná analýza slovníku, gramatiky i rytmu jednotlivých Shakespearových děl.

Na Shakespearově hře Konec dobrý, všechno dobré se pravděpodobně podílel ještě druhý autor. Za nejpravděpodobnějšího kandidáta označili vědci spisovatele Thomase Middletona. "Proces tehdejší tvorby si můžeme představit jako filmovém studio s týmem spisovatelů," vysvětluje profesorka Laurie Maquire. V Shakespearově době nebyla autorská spolupráce ničím neobvyklým, ale vzhledem k zažité nedotknutelnosti legendárního dramatika byla tato možnost veřejností dlouho kategoricky odmítána.

Postup akademiků při rozpoznávání autorství se v mnohém podobá práci kriminalistů. Vědci v textu hledají charakteristické otisky umělcova stylu, které se vyskytují i v jeho dalších dílech. Rukopis Thomase Middletona prozradilo poměrně moderní užití gramatiky, frázování a výskyt několika slov, která Shakespeare nepoužíval. Oxfordští odborníci však nevylučují ani možnost účasti jiného Shakespearova vrstevníka, mezi možné kandidáty se řadí například ještě John Fletcher.

Thomas Middleton patří vedle Williama Shakespeare k autorům, kterým se podařilo s úspěchem prosadit jak v oblasti komedie, tak i tragedie a historických dramat. Kromě divadelních her tvořil Middleton i prózu a poezii, mezi jeho nejznámější díla patří hry Women Beware Women nebo The Changeling.

 

Právě se děje

Další zprávy