Seznamte se s kavalírem, který postavil letohrádek Hvězda. Velká výstava představuje Ferdinanda II.

Portrét arcivévody Ferdinanda II. od Francesca Terzia.
Portrét arcivévody Ferdinanda II. od Francesca Terzia.
Kolorovaný lept z roku 1582: Svatební kodex arcivévody Ferdinanda, je na něm i  vévoda Vilém V. Bavorský v antikizujícím kostýmu.
Kolorovaný lept z roku 1580: Oslavy svatby Jana Libštejnského z Kolowrat s neteří manželky arcivévody Ferdinanda.
Obraz ze sbírky Ferdinanda II., který vznikl kolem roku 1580. Na obrazu je Magdalena Gonsalvo, dívka z rodiny postižené nadměrným ochlupením.
Foto: Národní galerie
Hana Slívová Hana Slívová
3. 11. 2017 11:49
Více než 300 exponátů na výstavě "Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský. Renesanční vladař a mecenáš mezi Prahou a Innsbruckem" představí ve Valdštejnské jízdárně v Praze život renesančního kavalíra, sběratele umění a kuriozit i postavy, díky níž stojí v Praze slavný letohrádek Hvězda. "Protože je Ferdinand současně i jednou z mála historických osobností, jež po sobě zanechaly pozoruhodné prameny dokumentující práci, záliby i soukromý život, je výstava unikátním svědectvím o životě renesančního kavalíra," říká kurátorka Blanka Kubíková.

Syn českého a uherského krále Ferdinanda I. - arcivévoda Ferdinand II. Habsburský, řečený Tyrolský (1529 - 1595) - patří k méně známým postavám evropské historie.

Letos uplynulo 470 let od chvíle, kdy tento muž přijel do Čech, aby tu zastupoval zájmy habsburské dynastie. Před 450 lety se pak ujal vlády nad Tyrolskem.

Dvojité výročí se stalo podnětem pro vznik mezinárodní výstavy, kterou před Prahou hostil zámek Ambras. Ten je dnes díky Ferdinandovi nejstarším dochovaným muzeem na světě.

Přestavěl Pražský hrad, vybudoval Hvězdu

Ferdinandův pobyt v českých zemích se protáhl na dvacet let, během nichž přestavěl Pražský hrad, vybudoval renesanční letohrádek Hvězda, pořádal honosné́ slavnosti a turnaje, ale také podporoval kulturní život, učence a literáty a položil základ pro slavné́ sbírky uměleckých děl, přírodnin, zbrojí a knih.

Nově otevřená výstava ve Valdštejnském paláci ukazuje i exponáty z Ferdinandovy kunstkomory.

"K vidění budou poklady z drahých kovů, kamenů, skla i přírodnin, jako jsou korály, lastury či roh nosorožce, různé druhy hodin, fosilie, mučicí nástroje, ale také vzácné obrazy, knihy a rukopisy," vypočítává kurátorka Blanka Kubíková.

Svými zájmy Ferdinand inspiroval svého synovce, pozdějšího císaře Rudolfa II., za jehož vlády se české země v čele s Prahou staly centrem evropské politiky a kultury.

Protože je Ferdinand současně i jednou z mála historických osobností, jež po sobě zanechaly početné a pozoruhodné prameny dokumentující práci, záliby i soukromý život, je výstava unikátním svědectvím o životě renesančního kavalíra.

Pro děti bude na výstavě připraven speciální prohlídkový okruh, který přiblíží mladšímu publiku vybrané předměty panovníkovy sbírky. Výstava potrvá do 25. února. 

 

Právě se děje

Další zprávy