Truffaz, Kontrafakt, Kratochvíl. Seznam kulturních akcí zrušených kvůli koronaviru

Kultura ČTK Reuters Kultura, ČTK, Reuters
Aktualizováno 12. 3. 2020 11:40
V Česku se ruší stovky kulturních událostí. Ve čtvrtek v poledne vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, od pátku bude zakázána přítomnost veřejnosti v galeriích, knihovnách nebo hudebních a společenských klubech. Článek průběžně aktualizujeme.

Hudba

Klasická hudba

- Česká filharmonie zrušila všechny akce nad 100 osob, které se do konce příštího týdne měly uskutečnit v pražském Rudolfinu. Nedojde tak ani na českou premiéru díla Requiem za Hieronyma Bosche německého skladatele Detleva Glanerta, kterou měl řídit šéfdirigent Semjon Byčkov.

- Moravská filharmonie Olomouc až do odvolání zrušila všechny koncerty s účastí veřejnosti. Vystoupení pod taktovkou Jakuba Kleckera, naplánované na tento čtvrtek 19. března, budou filharmonici streamovat on-line na svém webu a YouTube.

Filharmonie Brno bude čtvrteční koncert streamovat na Facebooku a svých webových stránkách. Doprovodí jej vizualizace mezinárodně uznávaného umělce Coriho O'Lana, připravené ve spolupráci s festivalem Ars Electronica. Zazní Musorgského Obrázky z výstavy a Martinů Fresky Piera della Francesca. Koncertu bude předcházet krátký videoúvod ředitelky a šéfdirigenta Filharmonie Brno.

- Orchestr PKF - Prague Philharmonia zrušil koncert, který se měl uskutečnit příští úterý 17. března v Národní technické knihovně.

- V Rudolfinu mělo tento pátek 13. března hrát Collegium 1704, koncert je zrušený.

- Rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka na neurčito ukončit činnost všech příspěvkových organizací znamená, že dál nebude účinkovat ani Pražský filharmonický sbor.

- Zatím pokračují přípravy na letošní ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro. "V tuto chvíli neuvažujeme o zrušení festivalu, který začíná až 7. května," říká mluvčí festivalu Pavel Trojan.

- Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK ruší koncerty prozatím do konce března. "Vstupné se vrací v pokladně FOK v Obecním domě, platby on-line budou vráceny automaticky na účet," uvedla mluvčí Tereza Axmannová.

- Kvůli nařízení se neuskutečnil úterní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pražském Rudolfinu, na kterém měla vystoupit renomovaná kanadská houslistka Leila Josefowiczová. Těleso zatím všechny akce pozastavuje.

- Janáčkova filharmonie Ostrava zrušila koncerty zatím do 22. března, ten s Ondřejem Gregorem Brzobohatým byl přesunut na 1. června. Za vzniklé náklady bude s největší pravděpodobností požadovat kompenzaci. "Posluchačům nabídneme náhradní termín. Vznikly ale náklady, které musíme zaplatit. V sále už byla nainstalovaná veškerá zvuková a světelná technika. Přepravili jsme klavír," říká manažer uměleckého provozu orchestru Adam Procházka. Středeční koncert filharmoniků s Tomášem Klusem, který se měl konat na zimním stadionu v Pardubicích, pořadatelé přesouvají na podzim. Termín upřesní.

- Představení ruší Pardubické hudební jaro, které mělo začít ve čtvrtek. Koncerty uvede v náhradních termínech, případně je zruší, potvrzuje pořadatel Jaroslav Krečmer.

- Do odvolání jsou pozastaveny všechny koncerty Filharmonie Hradec Králové, stejně tak odpadl úterní koncert skupiny Tata Bojs. "Vstupenky zůstávají v platnosti, koncerty se budeme snažit uvést v náhradních termínech," uvádějí provozovatelé.

Festivaly

- Pořadatelé mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který každý rok v červenci navštěvují desítky tisíc lidí, pokračují v přípravách letošního ročníku. Situaci analyzují. Věří, že v červenci už koronavirus akci neohrozí.

- Posouvá se začátek festivalu Jazzfest Brno, neuskuteční se koncert amerického saxofonisty Joshuy Redmana plánovaný na 15. března ani vystoupení trumpetisty Erika Truffaze 19. března. "V současné chvíli hledáme s managementem možnosti náhradního termínu. Vstupenky na tyto koncerty tak zůstávají v platnosti," uvádí mluvčí festivalu Radek Babička. Nejbližší koncerty v menších sálech by se měly konat dle původního harmonogramu.

- Ruší se Československý beat festival, plánovaný na 28. března do velkého sálu pražské Lucerny. "Ztratil jsem téměř rok práce, o penězích nemluvě. Překládat to na jiný termín nemá smysl, nemám na to ve svém věku ani sílu, ani další peníze," uvedl pořadatel Ivan Rössler.

- Pořadatelé červnového festivalu Metronome na pražském Výstavišti vzhledem k termínu pokračují v plánování a přípravách.

- Pořadatelé festivalu Votvírák, který se má konat v červnu v Milovicích na Nymbursku, zatím pokračují podle plánu. "Pevně věříme, že zmíněná omezení zajistí zlepšení situace do té míry, že se akce v polovině června budou moci konat bez omezení," říká za pořadatele Roman Fejt.

- Šumperský festival Blues Alive zrušil mezinárodní soutěž Blues Aperitiv, která byla plánovaná na sobotu 28. března. Nyní hledá náhradní termín.

- Ruší se hudební festival zaměřený na alternativu a elektroniku Space X, jehož druhý ročník se měl konat tento pátek a sobotu v pražském Divadle X10. "Těm, kteří si vstupenky již zakoupili přes GoOut, přišly informace do e-mailu," avizují pořadatelé.

- Festival Porta, jehož vedení sídlí v Českých Budějovicích, řeší, jak zorganizovat krajská kola pro soutěžící kapely a písničkáře. Některá mohou být bez diváků. "Co se týče velkého finále v Řevnicích, třeba se do té doby povede zažehnat nebezpečí, nebo bychom museli operativně změnit termín na dobu, kdy bude možné takovou akci uspořádat," říká organizátorka Anna Roytová.

Koncerty

- Britská kapela Metronomy odložila turné, její koncert 29. března v pražském Roxy se bude přesouvat na pozdější datum. Pořadatelská agentura Fource Entertainment ho teprve oznámí, vstupenky zůstávají v platnosti.

- Zpěvák Michal Hrůza přesunul jarní turné na podzim. "Zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti nebo je můžete vrátit na vašem předprodejním místě v sítích Ticketmaster," uvádí management. Turné začne 23. října v Ostravě, následovat budou koncerty v Brně, Karlových Varech, Praze a Českých Budějovicích.

- Vítěze letošních hudebních Cen Anděl pořadatelé vyhlásí v pozdějším termínu. Odkládá se slavnostní večer, který se měl konat 31. března v pražském O2 universu. "Zakoupené vstupenky na ceremoniál zůstávají v platnosti na nový termín," uvádějí pořadatelé, kteří nové datum ceremoniálu teprve oznámí.

- Koncert americké a capella sestavy Pentatonix, plánovaný na 22. března do sálu O2 universum, se ruší. "V úzké spolupráci s kapelou pracujeme na novém termínu," informovala pořadatelská agentura Fource.

- Skupina Kryštof zrušila nejbližší koncerty svého divadelního turné. "Vzhledem k nízkým kapacitám jsme je nepovažovali za ohrožené. Nicméně teď už je jisté, že nejbližší koncerty neproběhnou v plánovaných termínech," uvedla skupina.

- Novému vládnímu nařízení se přizpůsobí také agentura Bestsport, jež provozuje pražskou O2 arenu a nedávno otevřené O2 universum. "Jsme v kontaktu s pořadateli nejbližších akcí, kterých by se opatření mohlo týkat, a jednáme o alternativních termínech," uvedl generální ředitel obou sálů Robert Schaffer.

- Až do odvolání se ruší všechny akce v pražském Foru Karlín, kde měli do konce měsíce vystoupit herec William Shatner, rapeři Kontrafakt, skupina UDG nebo norský saxofonista Jan Garbarek. Pořadatelé jeho vystoupení, agentura Jazz Meets World, jednají s Garbarkem o novém termínu.

- Zrušeno bylo udílení hudebních cen Žebřík v Plzni, mělo se konat 13. března v areálu Depo2015. Pořadatelé se pokusí najít jiný termín.

- V karlovarské KV areně byl zrušen koncert Michala Hrůzy.

- Klub Vagon na pražské Národní třídě v úterý vpustil jen 82 platících návštěvníků, "aby nás v klubu bylo jen 99", uvedl na Facebooku.

- Pořadatelé festivalu Rock for People zrušili koncert skupin Missio a Chinchilla v pražském klubu Rock Café a vystoupení Palaye Royale plus Charming Liars v Lucerna Music Baru. "V tuto chvíli jednáme o náhradním termínu," uvedli.

- Nadační fond Harmonie zrušil koncert Young Leaders v pražském kostele sv. Vavřince s houslistkou Hanou Kubisovou.

- Koncerty zatím neodkládá brněnský hudební klub Stará pekárna. Podle provozovatele Tomáše Kytnara nechce nijak postupovat proti rozhodnutí bezpečnostní rady, návštěvnost ve Staré Pekárně ale limit 100 lidí zpravidla nepřekračuje.

- V pražském Café v lese se pro maximálně 99 lidí uskuteční středeční vystoupení písničkáře Davida Pomahače, dříve člena skupiny Kieslowski. Zrušen je čtvrteční koncert slovenského tria Luvver.

- Zrušen byl středeční koncert americké zpěvačky a kytaristky Chelsea Wolfeové v pražském Divadle Archa i nedělní vystoupení britské kapely Ephemerals v Paláci Akropolis. Ten již odložil veškeré akce plánované do konce týdne. "Divadelní představení budou vzhledem k jejich malé velikosti nadále probíhat," stojí na Facebooku Paláce Akropolis.

- Dům kultury Ostrov zrušil sobotní každoroční akci Regionbeat.

- Do ekonomických problémů se vinou koronaviru a zákazu akcí dostala společnost Martina Valového, která zajišťuje ozvučení a osvětlení na koncertech. "Příští týden jsme měli vyjet na turné s Ewou Farnou a Jelenem," řekl Valový. Jen v březnu bude muset zrušit asi dvě desítky akcí, škodu vyčíslil na milion korun. "V dubnu by byl počet akcí podobný a přišli bychom o další milion," dodává.

 
kultura Magazín.Aktuálně.cz film Film a televize hudba Klasická hudba literatura umění divadlo Filmový festival hudební festival Febiofest Jeden svět MFF Karlovy Vary Městské divadlo Brno Divadlo Husa na provázku Východočeské divadlo Pardubice Divadlo Polárka Činoherní klub Jan Kraus Show Jana Krause Divadlo Archa Městské divadlo Mladá Boleslav Moravské divadlo Olomouc Divadlo Tramtarie Divadlo Exil Pražské jaro Colours of Ostrava Depo2015 Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Janáčkova filharmonie Ostrava Stará pekárna Chelsea Wolfe Palác Akropolis South by Southwest pearl jam Coachella Salon du Livre Philharmonie de Paris Cannes Franck Riester glastonbury London Book Fair Benátský filmový festival Art Basel Omán MFF Toronto Tomáš Klus Jazzfest Brno Joshua Redman Erik Truffaz Městské divadlo Kladno Cinestar Michal Hrůza Buranteatr Divadlo Feste Divadlo v Dlouhé Městská divadla pražská Ceny divadelní kritiky Divadlo Komedie Národní divadlo Brno Jiří Bartoška Alessandro Pasquale Národní divadlo Kryštof Divadlo na Vinohradech Symfonický orchestr Českého rozhlasu Divadlo Na Jezerce Divadlo Na Fidlovačce Hudební divadlo Karlín Švandovo divadlo Beroun Česká filharmonie Semjon Byčkov (šéfdirigent České filharmonie) Detlev Glanert Divadlo pod Palmovkou Studio hrdinů Jihočeské divadlo porta Horácké divadlo Jihlava Stavovské divadlo nová scéna Metronome Festival Pardubické hudební jaro Divadlo DISK A Studio Rubín Jan Burian Martin Glaser Jiří Heřman Dětský sbor Brno PKF - Prague Philharmonia Collegium 1704 Forum Karlín Rock Café Lucerna Music Bar Jan Garbarek Blues Alive Divadlo X10 Kontrafakt O2 arena O2 universum Bestsport Pentatonix Hudební ceny Anděl kino Aero Světozor Bio Oko metropolitní opera Západočeské divadlo v Chebu Filharmonie Hradec Králové Klicperovo divadlo Agnieszka Hollandová Galerie Rudolfinum Czech Grand Design Pražský hrad Národní památkový ústav UMPRUM Magnesia Litera Svět knihy Národní galerie Veletržní palác národní muzeum Cinema City Votvírák Café v lese Knihovna Václava Havla fra V síti Národní knihovna Špilberk vila tugendhat Moravská galerie v Brně Lubomír Zaorálek národní technické muzeum Uměleckoprůmyslové museum Moravské zemské muzeum Technické muzeum v Brně Muzeum romské kultury Muzeum umění Olomouc Lidice Terezín Slezské zemské muzeum Husitské muzeum Muzeum Jana Amose Komenského Muzeum skla a bižuterie Muzeum loutkářských kultur Národní muzeum v přírodě památník národního písemnictví Divadlo Na zábradlí DOX Pražský filharmonický sbor Divadlo Kampa Severočeské divadlo opery a baletu slovácké divadlo Divadlo Kalich Fait Gallery Cirk La Putyka Západočeská galerie v Plzni Východočeské muzeum v Pardubicích Východočeská galerie v Pardubicích Filharmonie Brno Neil Young Tereza Voříšková Kryštof Hádek Eliška Křenková Martin Dejdar Eva Green Matt Dillon Galerie Františka Drtikola Moravská zemská knihovna České literární centrum Městská knihovna v Praze Moravská filharmonie Olomouc Dům umění Galerie hlavního města Prahy Oblastní galerie Liberec Dům umění města Brna Metronomy

Právě se děje

Další zprávy