Truffaz, Kontrafakt, Kratochvíl. Seznam kulturních akcí zrušených kvůli koronaviru

Kultura ČTK Reuters Kultura, ČTK, Reuters
Aktualizováno 12. 3. 2020 11:40
V Česku se ruší stovky kulturních událostí. Ve čtvrtek v poledne vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, od pátku bude zakázána přítomnost veřejnosti v galeriích, knihovnách nebo hudebních a společenských klubech. Článek průběžně aktualizujeme.

Divadlo

Praha

Národní divadlo od úterka nehraje na žádné ze svých scén, odpadá tak i premiéra činoherní inscenace Stát jsem já ve Stavovském divadle. Vstupné vrací obchodní odbor. "On-line nákupy budou odbaveny bankovním převodem, vstupenky zakoupené fyzicky na pokladně je možné zaslat e-mailem, aby se omezil osobní kontakt," uvedla Ivana Hendrychová z Národního divadla. K dispozici bude pokladna na Nové scéně. Ředitel divadla Jan Burian v České televizi řekl, že za 10 dnů první česká scéna neodehraje zhruba 30 až 40 představení. "Máme odhad, že do konce března bychom na vstupném vraceli přes 20 milionů korun. To ale není celá ztráta, normálně se vstupenky doprodávají i v den představení," uvedl.

- Soubor Cirk La Putyka odložil představení Cesty, která byla plánovaná na 25. až 27. dubna v pražském sále O2 universum. "Důvodem je nemožnost realizace zkoušek plánovaných na březen a duben, kterých se mělo účastnit až 50 účinkujících z mnoha nejen evropských zemí. Jejich přesun do České republiky v těchto dnech není možný," uvedli pořadatelé, kteří nyní hledají nový termín. "Zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti i na tyto nové termíny," dodávají organizátoři. Středeční představení Memories of Fools bude Cirk La Putyka z pražských Jatek 78 přenášet on-line, odehraje se bez diváků. Soubor by zrušením 10 následujících představení přišel zhruba o 1,5 milionu korun. Protože 82 procent jeho příjmů tvoří tržby ze vstupného, prosí nyní své příznivce o podporu na serveru Darujme.cz.

- Divadlo Na zábradlí bez náhrady zrušilo všechna představení do 24. března. "Peníze za vstupenky zakoupené v prodejní síti GoOut budou divákům vráceny na jejich bankovní účet. Vstupenky zakoupené na pokladně divadla je možné vrátit v místě nákupu," uvedla mluvčí divadla, které zrušilo 13 představení včetně jednoho na malé scéně.

- Od úterka přestalo hrát Divadlo v Dlouhé, zrušilo představení v tomto a příštím týdnu včetně premiéry nové inscenace Bez roucha. Vstupenky koupené v pokladně lze vrátit do konce dubna, platbu za e-vstupenky divadlo vrátí rovnou na účet.

- Komorní divadlo Kalich neodehraje představení naplánovaná na blízké dny či týdny. "Vstupenky na neodehraná představení si ponechejte, zůstávají v platnosti a po odvolání zákazu vám nabídneme jejich výměnu," uvedli provozovatelé.

Divadlo pod Palmovkou zrušilo všechna představení do konce tohoto týdne.

Divadlo na Vinohradech až do odvolání zrušilo všechna představení, vstupenky bude možné vrátit nebo vyměnit za náhradní představení po obnovení provozu.

Městská divadla pražská zrušila všechna představení do 19. března.

Divadlo Na Jezerce už informovalo diváky, že představení neproběhnou, pro zrušený program bude hledat náhradní termíny.

- Všechna představení do konce tohoto týdne zrušilo pražské Divadlo Disk. Rezervace jsou stornovány, za lístky zakoupené on-line bude vráceno vstupné. "Pokud jste kupovali vstupenky přímo na pokladně, prosíme, abyste s jejich vrácením či případnou výměnou za vstupenky na jiné představení vyčkali. Podrobnosti se včas dozvíte," avizují provozovatelé.

- Studio Hrdinů, sídlící v pražském Veletržním paláci, program neruší, představení se uskuteční s kapacitou do 100 diváků. "Vaše vstupenky jsou v platnosti, pokladna divadla otevírá hodinu před představením," uvedli provozovatelé.

- Produkci neruší spolek Jedl, který tvoří Jan Nebeský, Lucie Trmíková a David Prachař. Plánovanou inscenaci Malý stvořitel (Der kleine Fratz) s Karlem Dobrým v hlavní roli v pražském Skautském institutu, kde je kapacita 50 míst, dle původního plánu uvedou, na programu je 15., 16., 17., 18., 19., 30. a 31. března.

A Studio Rubín vládní opatření nebere na lehkou váhu, program ale zatím neruší.

Divadlo Na Fidlovačce situaci označilo za noční můru a do odvolání ruší všechna představení.

- Institut umění - Divadelní ústav zrušil Přehlídku ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, která je určená dětem a mládeži a do které se mezi 13. a 22. březnem měla zapojit divadla Ponec, Disk, Celetná, Jatka 78 nebo Klub Mlejn.

- Nebude hrát ani Hudební divadlo Karlín. "Ponechte si prosím vaše vstupenky, o divadelní zážitek ani o vaše peníze rozhodně nepřijdete, po skončení opatření vám vstupenky vyměníme," uvedlo na Facebooku.

- Švandovo divadlo ruší všechny akce, koncert Ondřeje Havelky s Melody Makers byl přesunut na 15. června. Vstupenky zůstávají v platnosti.

- Činoherní klub v Praze ruší představení. "Prosíme diváky, aby sledovali webové stránky a sociální sítě divadla," apeluje mluvčí Linda Skarlandtová. Zakoupené vstupenky lze vrátit v místě zakoupení do 30. června. Peníze za e-vstupenky bude společnost Colosseum vracet na bankovní účty.

- Změnu programu nechystá Divadlo Kampa. "Jelikož se nás netýká zákaz o rušení akcí nad 100 účastníků, srdečně vás v rámci rozptýlení zveme do našeho divadla," uvedlo v úterý odpoledne.

- Show Jana Krause se toto úterý v pražském Divadle Archa poprvé za 11 let natáčela bez diváků. Televize Prima pořad uvede ve středu 11. března večer.

- Rocková opera Troja s Evou Urbanovou odložila plánované premiéry z 19. a 20. března. "Vzhledem k aktuální situaci se termíny premiér přesouvají v tuto chvíli na 6. a 7. května. První představení se již zcela vyprodalo. Vstupenky samozřejmě zůstávají v platnosti," uvedli pořadatelé.

- Předání Cen divadelní kritiky, které se má konat 16. března v pražském divadle Komedie, se uskuteční bez diváků. Ceremoniál bude možné sledovat streamovaným přenosem České televize.

Brno

Národní divadlo Brno zrušilo všechna představení v budovách Janáčkova divadla, Mahenova divadla i Reduty. Vstupné se bude vracet postupně, návštěvníci se zakoupenými vstupenkami mají napsat e-mail na adresu [email protected]. Podle ředitele Martina Glasera divadlo do konce března na vstupném přijde zhruba o pět milionů korun, jak řekl v České televizi. "Vnímáme, že opatření má nějaký obecný charakter, jde o to, aby se nemoc nešířila. Takže byť bychom mohli hrát třeba pro 100 lidí, myslíme, že by to šlo proti duchu vládního rozhodnutí, které respektujeme," uvedl Glaser. Dubnovou premiéru Řeckých pašijí Bohuslava Martinů bude režisér Jiří Heřman zatím zkoušet bez Dětského sboru Brno. "Promyslí, jak ty zkoušky organizovat, do poslední chvíle bude zvlášť dění na jevišti a zvlášť orchestr, pojede se jen s klavírem. Část práce se pokusí udělat s naším Akademickým sborem Brno," doplnil Glaser. Řecké pašije mají mít premiéru 9. dubna v Janáčkově divadle.

- Městské divadlo Brno od úterka zrušilo představení, herci ale budou nadále zkoušet. Pokračuje tak například práce na muzikálu Grand Hotel, který má mít premiéru 21. března. U zrušených představení se zatím nebudou vracet peníze. Vstupenky zůstávají v platnosti a divadlo se pokusí najít náhradní termíny.

Divadlo Husa na provázku počínaje úterkem zrušilo představení ve velkém sále, ponechává ale v provozu sklepní scénu s menší kapacitou. Divadelníci aktuálně pracují na inscenaci Gadžové jdou do nebe, pojaté jako inventura předsudků české většiny vůči Romům. Zkoušky budou pokračovat, vzhledem k termínům režiséra Jiřího Havelky není možné inscenaci dokončit jindy. Premiéra je plánována na 24. března či později v závislosti na tom, jak dlouho potrvá omezení kulturních akcí.

- Vedení Buranteatru zrušilo do odvolání veškerý provoz, včetně tvůrčích dílen a akcí pro méně než 100 lidí.

- Divadlo Radost zrušilo produkci na velké scéně, pokračuje však na malé scéně a v Muzeu loutek.

- Brněnské Divadlo Polárka ruší akce na velké scéně. "Rádi bychom ale zachovali malou scénu," říká vedoucí divadla Natálie Pelcová.

Další

- Královéhradecké Klicperovo divadlo tuto sobotu 14. března dle původního plánu odehraje inscenaci Kdo se bojí Virginie Woolfové se sníženou kapacitou, uvidí ji přibližně 70 diváků. Většinu představení od středy 10. března minimálně do 21. března divadlo ruší.

- Představení ruší Východočeské divadlo v Pardubicích, a to včetně sobotní premiéry Sherlocka v nesnázích. "Hru nazkoušíme, uvedeme ji jen pro zaměstnance. Diváci ji uvidí až po skončení karantény," upřesňuje ředitel divadla Petr Dohnal.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích zrušilo úterní setkání bývalých i současných členů scény ke 100. výročí, stejně jako všechny inscenace v hlavním sále, Domě kultury Metropol a Malém divadle. Hrát se nadále bude na studiové scéně a v zasedací místnosti kulturního domu Vltava, jejichž kapacita nepřesahuje 100 lidí.

Horácké divadlo Jihlava zrušilo do odvolání všechna představení včetně připravované přehlídky dokumentárního divadla, která měla začít 12. března.

Městské divadlo Kladno a tamní Divadlo Lampion až do odvolání přerušují veškerou produkci.

- Městské divadlo v Mladé Boleslavi zrušilo všechna představení. Po dohodě s městem, které je zřizovatelem, se vystoupení nebudou konat ani na Malé scéně, kde je místo pro 80 diváků.

- Všechna představení zrušilo i Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem.

- Moravské divadlo Olomouc zrušilo nejbližší program a začne vracet peníze za vstupné. Finanční ztráta se může pohybovat v řádu milionů korun, například tržby ze vstupného za leden přesáhly dva miliony korun, stejně tak za únor. "Tržby činí přibližně 17 procent z celkového rozpočtu. Je to tedy pro nás citelný zásah," říká mluvčí divadla, které může v krajním případě využít rezervní fond, ale nepokryje jím celou ztrátu.

- Opatření se nedotkne olomouckého Divadla Tramtarie, které se vešlo do nařízeného limitu počtu návštěvníků. Zástupci divadla se již několik let snaží o získání většího prostoru, pro následující dny pro ně malý sál naopak bude výhodou. "Divadlo Tramtarie do této kategorie nespadá, má kapacitu 76 diváků, představení tedy normálně hrajeme dál podle programu," říká ředitelka divadla Petra Němečková.

- Městské kulturní centrum Beroun zrušilo úterní představení divadelní komedie Brouk v hlavě i čtvrteční talkshow Haliny Pawlowské.

- Ve Svitavách se toto úterý neodehraje představení Krás(k)a na scéně v podání Městského divadla Mladá Boleslav.

- Divadlo Exil v Pardubicích má sál, do kterého se vejde jen sedm desítek lidí, proto představení neruší.

- Západočeské divadlo Cheb ruší pouze představení na velké scéně. Malou scénu s kapacitou 65 diváků bude provozovat dále. "Začneme vracet vstupné, u divadelních představení je to jednodušší než hledat náhradní termín," říká ředitel Jan Svoboda.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti zrušilo představení do 18. března.

 
kultura Magazín.Aktuálně.cz film Film a televize hudba Klasická hudba literatura umění divadlo Filmový festival hudební festival Febiofest Jeden svět MFF Karlovy Vary Městské divadlo Brno Divadlo Husa na provázku Východočeské divadlo Pardubice Divadlo Polárka Činoherní klub Jan Kraus Show Jana Krause Divadlo Archa Městské divadlo Mladá Boleslav Moravské divadlo Olomouc Divadlo Tramtarie Divadlo Exil Pražské jaro Colours of Ostrava Depo2015 Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Janáčkova filharmonie Ostrava Stará pekárna Chelsea Wolfe Palác Akropolis South by Southwest pearl jam Coachella Salon du Livre Philharmonie de Paris Cannes Franck Riester glastonbury London Book Fair Benátský filmový festival Art Basel Omán MFF Toronto Tomáš Klus Jazzfest Brno Joshua Redman Erik Truffaz Městské divadlo Kladno Cinestar Michal Hrůza Buranteatr Divadlo Feste Divadlo v Dlouhé Městská divadla pražská Ceny divadelní kritiky Divadlo Komedie Národní divadlo Brno Jiří Bartoška Alessandro Pasquale Národní divadlo Kryštof Divadlo na Vinohradech Symfonický orchestr Českého rozhlasu Divadlo Na Jezerce Divadlo Na Fidlovačce Hudební divadlo Karlín Švandovo divadlo Beroun Česká filharmonie Semjon Byčkov (šéfdirigent České filharmonie) Detlev Glanert Divadlo pod Palmovkou Studio hrdinů Jihočeské divadlo porta Horácké divadlo Jihlava Stavovské divadlo nová scéna Metronome Festival Pardubické hudební jaro Divadlo DISK A Studio Rubín Jan Burian Martin Glaser Jiří Heřman Dětský sbor Brno PKF - Prague Philharmonia Collegium 1704 Forum Karlín Rock Café Lucerna Music Bar Jan Garbarek Blues Alive Divadlo X10 Kontrafakt O2 arena O2 universum Bestsport Pentatonix Hudební ceny Anděl kino Aero Světozor Bio Oko metropolitní opera Západočeské divadlo v Chebu Filharmonie Hradec Králové Klicperovo divadlo Agnieszka Hollandová Galerie Rudolfinum Czech Grand Design Pražský hrad Národní památkový ústav UMPRUM Magnesia Litera Svět knihy Národní galerie Veletržní palác národní muzeum Cinema City Votvírák Café v lese Knihovna Václava Havla fra V síti Národní knihovna Špilberk vila tugendhat Moravská galerie v Brně Lubomír Zaorálek národní technické muzeum Uměleckoprůmyslové museum Moravské zemské muzeum Technické muzeum v Brně Muzeum romské kultury Muzeum umění Olomouc Lidice Terezín Slezské zemské muzeum Husitské muzeum Muzeum Jana Amose Komenského Muzeum skla a bižuterie Muzeum loutkářských kultur Národní muzeum v přírodě památník národního písemnictví Divadlo Na zábradlí DOX Pražský filharmonický sbor Divadlo Kampa Severočeské divadlo opery a baletu slovácké divadlo Divadlo Kalich Fait Gallery Cirk La Putyka Západočeská galerie v Plzni Východočeské muzeum v Pardubicích Východočeská galerie v Pardubicích Filharmonie Brno Neil Young Tereza Voříšková Kryštof Hádek Eliška Křenková Martin Dejdar Eva Green Matt Dillon Galerie Františka Drtikola Moravská zemská knihovna České literární centrum Městská knihovna v Praze Moravská filharmonie Olomouc Dům umění Galerie hlavního města Prahy Oblastní galerie Liberec Dům umění města Brna Metronomy

Právě se děje

Další zprávy