Sever Francie vydělal na natáčení filmu Dunkerk a očekává nápor turistů

ČTK ČTK
27. 7. 2017 10:15
Válečný snímek Dunkerk režiséra Christophera Nolana je nejen film, který přináší neskutečné napětí, ale i neskutečné peníze. Severofrancouzský region Hauts-de-France na něm například za pět týdnů vydělal v přepočtu téměř 500 milionů korun. Zástupci tamní samosprávy navíc očekávají příliv turistů.
Film Dunkerk.
Film Dunkerk. | Foto: Warner Bros.

Snímek Dunkerk režiséra Christophera Nolana se severu Francie vyplácí. Jeho natáčení vyneslo tamnímu regionu Hauts-de-France podle deníku Le Figaro za pět týdnů 19 milionů eur, což je asi 495 milionů Kč. Úřady navíc očekávají, že kritiky i diváky oceňované válečné drama přitáhne do oblasti mnoho turistů.

"Město Dunkerk je teď známé po celém světě. To by mělo mít velmi příznivý dopad na turistiku a ekonomiku v celém regionu," napsal list Le Figaro. Připomněl, že na natáčení filmu se podílelo 450 francouzských techniků a více než 2000 místních komparzistů.

Snímek zachycující operaci Dynamo, při níž vojska i dobrovolníci na jaře 1940 evakuovali obklíčené spojenecké jednotky z pláží u Dunkerku, je v čele žebříčku návštěvnosti v USA i v Česku. Ve Spojených státech za první víkend v kinech vydělal 50,5 milionu dolarů, tedy přes miliardu korun.

Šéfka národního filmového centra Frédérique Bredinová uvedla, že díky daňovým pobídkám vzniklo letos ve Francii už 35 zahraničních snímků, což je oproti loňsku dvojnásobek. Natáčení filmů jako Mission Impossible 6 podle Bredinové vyneslo 150 milionů eur, téměř čtyři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy